Prati nas

Vijesti

Država i umirovljenici

Milivoj Špika: Da se masa za mirovine sutra poveća za 50 posto, iskorijenilo bi se siromaštvo

Govoreći o nadolazećim parlamentarnim izborima, rekao je da je uvjeren da platforma Umirovljenici zajedno može biti među 5 najjačih stranaka.

Objavljeno

|

Milivoj Špika (screenshot: HTV)

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenika zajedno i koordinator za medije platforme Umirovljenici zajedno, govorio je za N1 televiziju o teškom položaju umirovljenika, pitanju upisivanja države na imovinu korisnika socijalnih naknada te pripremama za zajednički izlazak umirovljeničkih stranaka na nadolazeće izbore.

Osvrćući se na izmjene zakona na temelju kojih se država sada želi upisati u imovinu onih koji dobivaju socijalne naknade te kritike da korisnici nisu dobro upoznati s cijelom pričom, Špika je kazao da se mnogi osjećaju prevareno.

“Dosad smo poznavali Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, Ugovor o doživotnom uzdržavanju, a ovo je sada jedna opcija u kojoj se država uključuje u jednu varijantu ugovora o doživotnom uzdržavanju. Ovo je socijalna naknada, a nije socijalna pomoć, što su mnogi koji su željeli uzeti tu naknadu mislili da jest. Mislim da je došlo do kratkog spoja između korisnika i države”, rekao je Špika pa dodao:

“Sad su mnogi ostali iznenađeni jer im se stavlja zabilježba na imovinu, a država daje novce. Vrlo je ružno to ispalo s obzirom na to da većina od njih nije znala da će država ići sa zabilježbom pa ispada da su na neki način prevareni.”

“Ono što nije dobro je što država nije uzimala u obzir koliko nekretnina ima osoba koja uzima tu naknadu”, rekao je Špika koji smatra da se ne bi smjela uzeti jedina nekretnina.

Ističe da se zalažu za novi model izračuna mirovina, kao i da novaca za značajna povećanja ima. “Zamislite da kažemo da ćemo od sutra masu za mirovine povećati za 50 posto. Preko noći bi iskorijenili siromaštvo ili ga sveli na najmanju razinu. Novaca ima u proračunu. Vidite li koliko država uprihoduje od PDV-a, to su strašni prihodi”, rekao je Špika za N1.

Govoreći o nadolazećim parlamentarnim izborima, rekao je da je uvjeren da platforma Umirovljenici zajedno može biti među 5 najjačih stranaka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.