Prati nas

Mozaik

Mamime i tatine mame

‘Moja mama ne želi da je zovemo bakom, od unuka traži da je zove – teta!’

Neke žene teško se mire sa svojom novom ulogom a riječ ‘baka’ asocira ih na starost i nemoć. U toj kratkoj riječi sukobili su se tradicionalni obiteljski odnosi i nova paradigma žene koja do kasnih godina zadržava mladost.

Objavljeno

|

Ne želi da ju zovu baka
foto: Maria Lupan/Unsplash

U vremenu kada nastojimo što duže odgoditi starenje, ganjati karijeru i nakon sedamdesete, a jeftina psihologija nas uvjerava da su godine samo broj, sve više žena doživljava sudar s vlastitim starenjem tek kad postanu bake.

Neke od njih pomire se sa svojim novim nazivom i ulogom, a neke jednostavno kažu da ne žele da ih itko oslovljava s ta četiri slova, pa čak ni njihovi unuci. Ovim fenomenom pozabavila se Bethany Ramos s roditeljskog portala Mommyish čiju analizu prenosimo u nastavku teksta.

Nikad nismo imali problema s oslovljavanjem baka u našoj obitelji. Moju majku i moju svekrvu jednostavno zovemo – baka. Obje su se sasvim dobro prilagodile svojoj novoj ulozi bake. Vjerojatno je pomoglo što je moja majka od ranije imala unučad. Ali neke žene u srednjim godinama nisu previše oduševljene mogućnošću da ih se zove bakom. Ovo su primjeri koje su na forumu navele neke mlade majke:

Mama mama

Dakle, moja svekrva stalno sebe oslovljava kao “mama mama”. Kako da joj suptilno kažem da bi trebala izabrati drugo ime za sebe? Ja sam mama, mamica, mamać, itd. Ona je baka. Ne želim da se moj sin, koji će u subotu navršiti 4 mjeseca, zbuni dok uči imena. Ne želim ikada čuti da joj se moj sin obraća s “mama”. Suprug neće raspravljati o tome sa svojom majkom, jer je, u osnovi, ne želi uvrijediti pa pušta da radi sve što poželi.

Mama Ruža

Moja mama ne želi da je nazivaju bakom ili bakicom, već stalno govori da ju djeca zovu ma-ma ili mama uz dodatak njenog imena! Također, stalno govori kako se nada da će beba izgledati kao ona i naziva moje dijete svojim djetetom, a to mi je neugodno i ne mogu to podnijeti!

Teta Slavica

Moja mama odmah je objavila da je nikada u životu nitko neće zvati baka, bakica, baba… Iznenadilo me je to, jer ona voli djecu i uvijek sam pretpostavljala da će biti sretna što je baka. Rekla je da je previše mlada i da će ju unučad morati zvati – teta.

U čemu je problem?

Mogu razumjeti baku koja želi drugačiji, originalniji nadimak poput “mimi”. Možda neke žene ne žele osjećati da su stare ili im se jednostavno ne sviđa zvuk riječi “baka”. No što se tiče drugih žena iz gornjih objava s foruma, ne znam gdje bih počela.

Ako bi bilo koja od baka moje djece željela da ju ona zovu “mama” ili “teta”, jako bih se naljutila. Čini se da su bake u pričama iznad prekoračile granice. Ne samo da zbunjuju svoje unuke, već iskazuju i nepoštovanje.

Bez obzira na moju dob, neću imati nikakav problem s tim da me zovu bakom kad dođe vrijeme za to. Iako zvuči kičasto – star si onoliko koliko se osjećaš. Ako te određeni naziv, poput “baka”, čini da se osjećaš staro, tužno i zastarjelo, vjerojatno postoje veći problemi koje trebaš prvo riješiti, napisala je Ramos.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.