Prati nas

Vijesti

Uskrsnice

Nema novca za splitske umirovljenike, tisuće drugih će dobiti simbolične iznose

I dalje je više gradova koji ne isplaćuju ništa. Zato umirovljeničke udruge traže uvođenje 13. mirovine.

Objavljeno

|

Tko će dobiti uskrsnicu?
Dubravka Ana Kučić (screenshot: RTL)

Stotinu gradova dijeli uskrsnice umirovljenicima, ali ne i Split. Kapnut će koji euro i u novčanike zagrebačkih umirovljenika. Nešto više od 6 i pol tisuća onih s najnižom mirovinom mogu računati na 26 eura, odnosno 200 kuna. Građani kažu da mirovine treba povećati, a mišljenja su i da bi dodatak od 200 kuna mjesečno i dalje bi bio mali.

Popis gradova koji ove godine isplaćuju uskrsnice umirovljenicima dosegnuo je brojku od njih gotovo stotinu. Iznosi su simbolički, mahom se kreću od 20 do 50 eura, a u jednom gradu idu i iznad 100 eura.

Za umirovljenike u Velikoj Gorici – velika uskrsnica. Jedna od najvećih u državi, čak 10 eura. Gotovo trećina Dubravkinih mjesečnih primanja. “Famozno puno! Za današnje prilike savršeno. Za ova vremena kakva jesu, nama penzionerima jako puno znači”, govori za RTL Dubravka Ana Kučić.

Znači, ali brzo iz novčanika i nestane. Dok bira darove za svoje unuke, već razmišlja što će biti idući mjesec. “Puno toga čovjek više ne može priuštiti. Recimo, ja volim puno putovati, ali to si sa svojom penzijom više ne mogu priuštiti”, dodaje Kučić.

Grad im je zato priuštio koliko-toliko financijski lakše blagdane, i kažu na ovome neće stati. “Prošle godine smo isplaćivali do 2.000 kuna, ove godine je to do 2.500 kuna. Nećemo stati, najavljujemo da ćemo sukladno mogućnostima to povisiti iduće godine na 3.000 kuna”, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

S druge strane, umirovljenici iz Splita, ove godine neće dobiti niti centa, izvijestio je RTL. Splićanka Lada Ferjan govori: “To je tragično, o umirovljenicima se uopće ne vodi računa”.

“To je po meni malo čudno, jer Split je grad za koji sam mislila da brine za svojim starim stanovnicima, ali čini mi se da je ta briga i ljubav prema starijim stanovnicima opada”, dodaje Ivona Amižić. I dalje je više gradova koji ne isplaćuju ništa. Zato umirovljeničke udruge traže uvođenje 13. mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.