Prati nas

Vijesti

Mamin i božji!

Neprimjeren odnos majke i sina ili sasvim normalna priča? Što kažete?

Veza majke i djeteta možda je i najjača veza koju iskusimo u životu, usprkos promjenama kojima je ta veza podložna. No u nekim slučajevima promjene izostanu ili pođu krivim smjerom. Što učiniti?

Objavljeno

|

foto: Marvin Meyer/Unsplash

Opis nesvakidašnjeg odnosa majke i gotovo odraslog sina jutros je iznenadio brojne pratitelje hrvatske sekcije društvene mreže Reddit. Naime, jedan je komentator (ili komentatorica) zatražio mišljenje ostalih redditora oko njegove prepirke s kolegicom s posla.

“Dakle, žena ima 41 godinu i samohrana je majka sina od 17 godina. Cijelo vrijeme mi priča o njemu i ja se iskreno zgražam na njene izjave. Kad joj kažem da to nije normalno, samo mi odgovori da ja nemam dijete pa ne znam kak je to“, navodi pokretač teme.

“Uglavnom, neke od stvari koje mi priča o sinu su kako ga još uvijek kupa, reže mu nokte, kupuje mu odjeću. Kupuje mu odjeću sama, ni ne vodi ga sa sobom. Šta se njoj svidi – on to nosi. Nije da mu brani imati curu ali stalno mi govori kaj će mu cura, ima tu mene, ima tetu (koja živi s njima), ima psa i mačku i dovoljno mu je.”

“Govori kako on nju nikada neće napustit i da kad nađe curu ili ženu – mogu eventualno živjeti svi skupa. I možda ono najgore od svega, govori da čim mali završi srednju, pošto ga već čeka posao, ona će dati otkaz (s 42 godine) i on će se brinut o njoj. Doslovno je rekla ja sam se brinula za njega 18 godina, sad će on za mene“, stoji u početnoj objavi.

“Koliko sam skužio iz priče, sin joj nije prisiljen na ništa od toga, nego je jednostavno od malih nogu odgajan tako da je mama bog Isus Krist, alfa i omega i da ništa drugo u životu nije bitno. I ona me uvjerava da je to sasvim normalno. Je li to mentalni pacijent ili brižna majka?” pita zabrinuti redditor.

U drugom komentaru autor teme je dodatno objasnio: “Ma mali je skroz zdrav, a način na koji objašnjava to ponašanje je zapravo poprilično banalno – Zašto ne bi? Doslovno ju pitam kupa li svog sedamnaestogodišnjeg sina, pere li mu spolne organe i sve to. I samo mrtvo hladno odgovori – Pa da, kaj? I sad tu imam samo dvije opcije, ili reći ‘ok’ ili reći ‘ti si je… bolesna i trebaš prestati to raditi’, ali onda će se naljutiti naravno i početi se svađati, a to mi se ne da.”

Dijete kao produžetak

“Postoje brižni roditelji i postoji ovo, što god da to je. Očito je da ta žena na svoje dijete ne gleda kao na samostalnu osobu, već kao na svoj produžetak koji postoji samo kako bi njoj udovoljavao i brinuo se o njoj”, odgovorila je jedna komentatorica.

Mamina mreža

“Uništila je dijete. Na kraju će vrlo vjerojatno otići u neki ekstrem, ili će se dijete trgnuti i skužiti kaj mu je mamica radila cijelo djetinjstvo pa će se posvađati ili će ostati zarobljen u maminoj mreži i na kraju ostati sam”, analiza je drugog komentatora.

Škola za roditelje

Treći pak zaključuje: “Stalno ponavljam da u školu treba uvesti predmet Obitelj i da se u njemu uči sve što je normalno vezano za obitelj i odgoj djece. I treba uvesti dozvole za imanje djece, sa obukom, polaganjem testa znanja i psihološkom evaluacijom.”

A što vi mislite?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.