Prati nas

Vijesti

Bergoglio

Papa je hospitaliziran, nagađa se o povlačenju s dužnosti

Omiljeni papa već duže vrijeme ima velikih problema sa zdravljem, a dao je nagovijestiti da bi se i on mogao povući s dužnosti – ako je ne bude mogao kvalitetno obavljati.

Objavljeno

|

Papa Franjo (foto: Nacho Arteaga/Unsplash)

21:53 Papa Franjo ima respiratornu infekciju i morat će provesti nekoliko dana u bolnici na liječenju, službena je informacija Vatikana. Posljednjih dana žalio se na probleme s disanjem, stoji u službenom priopćenju.

Papa Franjo (86) zadržan je u bolnici na pretragama nakon što je došao na zakazani pregled u bolnici u Rimu, kažu vatikanski izvori. Očekuje se da će papino najbliže osoblje, uključujući osiguranje, ostati cijelu noć u bolnici Gemelli ako Papa ne bude poslan kući. Rekla je to BBC-ju osoba iz bliskog papinog kruga.

Raspored pape Franje navodno je otkazan za sljedeća dva dana. Neimenovani izvor je rekao da će se liječnički pregledi nastaviti koliko god to bude potrebno. Nije jasno je li nova bolest potaknula njegov odlazak u bolnicu. Talijanski mediji javljaju da je možda patio od problema s dišnim sustavom te je zbog toga prevezen hitno u bolnicu, no pouzdanih informacija o zdravlju aktualnog pontifeksa još uvijek nema.

RAI pak navodi da je papa do bolnice prevezen kolima hitne pomoći. U izvješću piše i da je podvrgnut pregledu prsnog koša zbog respiratornih problema, te da su rezultati testova dobri. Zasićenost krvi kisikom je u redu, provedeni su korisni testovi da se isključe ozbiljniji problemi, podaci su koje je iz neimenovanih izvora doznala talijanska državna radiotelevizija. Dnevnik Il Corriere della Sera kao uzrok hospitalizacije navodi probleme sa srcem. Talijanski mediji složni su kako je sasma sigurno da će papa noć provesti u bolesničkoj sobi.

Franjo je još jutros predvodio tjednu opću audijenciju na Trgu svetog Petra. Iako je izgledao dobro raspoložen, snimljen je kako pravi bolne grimase dok su mu pomagali da uđe u vozilo, izvijestila je novinska agencija AFP.

Papa je posljednjih mjeseci patio od problema s pokretljivošću povezanih s koljenom, zbog čega je bio prisiljen koristiti invalidska kolica. Također, bio je podvrgnut operaciji debelog crijeva u istoj bolnici u Rimu 2021. godine.

U siječnju je predvodio sahranu svog prethodnika pape Benedikta XVI. – koji je bio prvi papa koji je u moderno doba dobrovoljno odstupio s dužnosti. Rekao je da je to zbog lošeg zdravlja. Upravo je Franjo ranije dao do znanja da bi i on mogao poći Benediktovim stopama u slučaju da mu se zdravstveno stanje pogorša, znakovito navodi BBC.

Franjo je drugi papa koji je u cijeloj povijesti papinstva hospitaliziran u Gemelliju. Prvi, s čak sedam hospitalizacija, bio je Ivan Pavao II. Upravo se zbog brojnih hospitalizacija i dugih liječenja katoličkih poglavara ova bolnica kolokvijalno naziva – Trećim Vatikanom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.