Prati nas

Mozaik

Sigurnost i diskrecija

Papin stan u bolnici Gemelli: Bijelo i strogo, do njega vodi strogo čuvani koridor

U ovoj sobi je već ranije boravio i sam Franjo tijekom desetodnevne hospitalizacije – nakon operacije debelog crijeva kojoj je bio podvrgnut 4. srpnja 2021. godine.

Objavljeno

|

Kako izgleda papina soba u bolnici?
Sveučilišna bolnica Gemelli (screenshot: google)

Soba je pravi mini-stan, jednostavna je i gostoljubiva. Nalazi se na gornjem katu desnog krila Sveučilišne bolnice Gemelli, blizu takozvanog “solventnog” odjela. To je neka vrsta velikog potpuno bijelog apartmana sa strogim namještajem, javlja RAI.

Datira iz ranih osamdesetih kada je bila pripremljena za bolničke boravke Ivana Pavla II., a koji se u nju vraćao sedam puta. Prvi put je u njoj liječen kada ga je ranio Alì Agcà na Trgu sv. Petra 13. svibnja prije 40 godina. Posljednji put je u nju kročio kada mu je učinjena traheotomija 2005. godine zbog poodmakle Parkinsonove bolesti.

U tom malom bolničkom stanu se, osim prostora za krevet, nalaze kupaonica, televizor i ponešto instrumenata za mjerenje krvnog tlaka i drugih vitalnih parametara. Stan uključuje i druge prostorije, posebice malu dnevnu sobu s kaučem na razvlačenje za papinu pratnju. Tu je i mala kapelica s klečalom i velikim raspelom. Sve je podređeno papinoj sigurnosti i diskreciji.

Do papinih odaja dolazi se dugim hodnikom koji nadziru talijanska policija, vatikanska žandarmerija i bolničko osiguranje. Kako bi se maksimalno poštivala privatnost, ali i iz odgovarajućih sigurnosnih razloga, do hodnika iz kojeg se pristupa stanu može se doći ne samo stubištem, već i dizalom koje koristi svo zdravstveno osoblje.   

Papina soba ima velike prozore koji gledaju na trg glavnog ulaza u bolnicu. Wojtyla je 2005. upravo s tih prozora pozdravljao vjernike i bolesnike te je s njih uputio i molitvu Angelus tijekom koje je Gemelli preimenovao u “Treći Vatikan”, nakon Trga svetog Petra i Castel Gandolfa. U ovoj sobi je već ranije boravio i sam Franjo tijekom desetodnevne hospitalizacije – nakon operacije debelog crijeva kojoj je bio podvrgnut 4. srpnja 2021. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.