Prati nas

Mozaik

Što Katolička crkva misli o ‘bioenergetičarima’? Smije li se vjernik podvrgnuti tom tretmanu?

Mnogo je toga, dakle, u jasnoj oprjeci s kršćanskom vjerom jer je i sam ‘svijet bioenergije’ često povezan sa stvarnostima new agea koje nisu kršćanske ni po čemu, piše GK.

Objavljeno

|

Može li vjernik primiti bioenergiju?
foto: mohamed_hassan/Pixabay

Kakvo je stajalište Crkve o liječenju bioenergijom? To jednostavno pitanje postavio je čitatelj Glasu Koncila, najutjecajnijem hrvatskom katoličkom tjedniku. Odgovor prenosimo u cijelosti.

“Bioenergija je pseudoznanstvena iscjeliteljska tehnika, tvrdi njezin dobar poznavatelj svećenik franjevac dr. Josip Blažević, koja se temelji na okultnoj anatomiji duha. A dr. fra Blažević – čijim smo se znanjima više puta koristili odgovarajući na ovakva i slična pitanja – svoju tvrdnju temelji na proučavanju literature poznatih bioenergetičara jednako kao i na svjedočanstvima osoba koje su prošle njihove tretmane”, odgovara Glas Koncila.

Ako se izuzme utjecaj placebo-efekta, izražavamo najdublju sumnju i u bilo kakvu učinkovitost bioenergetičarskih postupaka, kaže, i potpuno je u pravu jer takve se ‘terapije’ temelje na razmišljanju da treba odbaciti tradicionalnu medicinu jer ona vodi brigu samo o jednom aspektu bolesnika, onom fizičkom, a duhovnu (tobože) zanemaruje. Zato smo i pisali da je doista potrebno dobro prosuditi sadržaje, izvore, kriterije primjene, znanstvenu vjerodostojnost, duhovno-vjersku dimenziju i eventualni okultistički sadržaj takve terapije, stoji u odgovoru.

Na primjer, zabrinjavajućim bi svakako trebalo smatrati tvrdnje da ‘bioenergičar’ posjeduje ‘moći’, da mu je moguće ‘biti učinkovit na daljinu’ (npr. nazovete osobu u TV-studiju, a ona vam uz pomoć viska odredi ‘zdravstveni karton’ i metode liječenja!?), ili pak da ima univerzalnu učinkovitost’ kojom utječe na ‘energije‘, te bi sva stajališta ‘bioenergetičara’ trebalo usporediti s kršćanskim stajalištima o zdravlju i ozdravljenju te o spasenju koji su Božje djelo nad čovjekom, a ne čovjekovo djelo preko ‘božanskih energija’ koje su u njemu. Mnogo je toga, dakle, u jasnoj oprjeci s kršćanskom vjerom jer je i sam ‘svijet bioenergije’ često povezan sa stvarnostima new agea koje nisu kršćanske ni po čemu, a kada tvrde da tobože mogu podvrgnuti okultne sile da bi nekoga ozdravili, u jasnom su proturječju s katoličkom vjerom, što možete pročitati u Katekizmu Katoličke Crkve, brojevi 215 i dalje”, zaključuje Glas Koncila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.