Prati nas

Vijesti

Postoci

Usklađivanje mirovina: HZMO objavio stopu usklađivanja stižu i zaostaci

Redovno usklađivanje mirovina provodi se dva puta godišnje, a u travnju se se isplatiti i zaostaci za siječanj i veljaču.

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike
foto: Markus Spiske/Unsplash

Nova aktualna vrijednost mirovine od 1. sijećnja 2022. godine iznosi 10,86 EUR / 81,82 kn, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osigurnja. Stopa povećanja tako iznosi 5,37 posto.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2023.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene veći je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2023. iznosi 5,37 posto.

Donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2023. prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2023. iznosi 11,19 EUR / 84,31 kn, Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. siječnja 2023. prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 248,72 EUR / 1873,98 kn te Odluka o faktoru osnovne mirovine od 1. siječnja 2023. koji iznosi 0,75.
 
Također, donesena je Odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za godinu 2023., koja se od 1. siječnja 2023. određuje u svoti od 339,54 EUR / 2.558,25 kn mjesečno i Odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2022. koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2023.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.