Prati nas

Vijesti

Matica

Višnja Fortuna: Vlada ima sluha za umirovljenike, sada tražimo 13. mirovinu

Vlada je jako brzo reagirala na naš zahtjev dopunskog zdravstvenog i to je bilo vezano za umirovljenike s posebnim uvjetima i pravima, kazala je Fortuna.

Objavljeno

|

Kad će umirovljenici dobiti 13. mirovinu?
Višnja Fortuna (foto: Sandro Bura)

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna, u programu N1 televizije komentirala je peti paket mjera pomoći građanima, a koji je prije nekoliko dana predstavila Vlada RH.

“Ovo je sad peti dodatak Vlade koji je kroz ovo teško vrijeme jako puno značio. Vidim da se ranjive skupine nisu zaboravile i izostavile. Svaki put je iznos nešto malo veći. To je nešto s čim će se krenuti od 1.4., a taj dodatak je posebna pomoć i odvojen je od mirovine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 581 euro. Vlada koliko toliko cijene drži pod kontrolom”, rekla je predstavnica Matice umirovljenika RH Višnja Fortuna.

“Kad odeš u trgovinu, cijene skaču s 2 na 3 eura. Ti iznosi koje će umirovljenici dobiti je većinom inflacija već pojela tako da oni s tim neće napraviti puno. Tražimo već duže vrijeme da se indeks za usklađivanje mirovina povisi na 100 posto i tražimo 13. mirovinu. Moram reći da smo se navikli da ima sluha, ali da to traje”, rekla je te navela da je umirovljenicima s najmanjim mirovinama najteže, ali da nijednom umirovljeniku nije lako.

“Negdje mora postojati granica. Svim građanima je teško, ali naravno da je umirovljenicima najteže. Ne bismo htjeli da nauštrb umirovljenika netko nešto ne dobije. To je zapravo njihov novac, oni su cijelog života izdvajali i radili, ali pogledajte kako žive umirovljenici u Sloveniji, a kako ovdje”, rekla je te je dodala: “U ovim trenucima inflacije, realna vrijednost mirovine pada. Vlada je jako brzo reagirala na naš zahtjev dopunskog zdravstvenog i to je bilo vezano za umirovljenike s posebnim uvjetima i pravima. Za vrijeme vlade Jadranke Kosor naknada je bila smanjena, ali je sad vraćena. Zaista se trude. U međuvremenu su i riješene obiteljske mirovine. Povećane su za 10 posto, a najmanje mirovine su povećane najniže mirovine. Zaista se radi puno, a i mi tražimo puno. Sporo se rješava, ali se rješava”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.