Prati nas

Vijesti

Energetski dodatak

Vlada umirovljenicima daje novu novčanu pomoć, paket uključuje i fiksiranje nekih cijena

Iz košarice proizvoda čija je cijena fiksirana miču se svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda. Fiksirane su cijene plina i struje, a umirovljenicima stiže i novčana pomoć.

Objavljeno

|

Energetski dodatak za umirovljenike
foto: Francisco Javier Martinez Navio/Scopio

Na redovnoj sjednici Vlade RH usvojen je četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena uslijed prehrambene i energetske krize te inflatornih pritisaka, vrijedan 1,7 milijardi eura. Kao i prethodni paketi, zasniva se na socijalnim transferima i obuzdavanju cijene energenata te limitiranju cijene pojedinih prehrambenih proizvoda.

Energetski i inflatorni dodatak za umirovljenike

Umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi u travnju će biti isplaćene jednokratne novčane naknade. Za jednokratne naknade umirovljenicima bit će ukupno izdvojeno oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura.

Najviše, 160 eura, dobit će oni s mirovinom do 260 eura. Umirovljenici s primanjima između 260,01 i 330 eura dobit će 120 eura. Umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Cijena električne energije za kućanstva

Prema objašnjenju premijera Andreja Plenkovića (HDZ), do kraja rujna zadržat će se ista cijena električne energije za kućanstva, odnosno 0,059 eura po kilovat satu. Drugim riječima, kućanstva će tako do 30. rujna ove godine za polugodišnju potrošnju do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Kod kućanstava mjera se odnosi se na ukupno 2.115.552 mjernih mjesta i vrijedna je 82 milijuna eura.

Cijena plina za kućanstva

Do travnja iduće godine neće se mijenjati cijena plina za kućanstva. Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin iznosi 13,3 eura po megavatsatu.

Prehrambeni proizvodi s fiksiranim cijenama

Iz košarice proizvoda čija je cijena fiksirana miču se svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda. Za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža – 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.