Prati nas

Vrt

Vrtovi se bude

Zagreb građanima dijeli besplatan kompost, evo gdje ga možete preuzeti

Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno-kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze.

Objavljeno

|

Besplatan kompost za građane
foto: zagreb.hr

Zagrebački holding s dolaskom proljeća ponovno organizira akciju podjele komposta u rinfuzi za građane Zagreba. U sljedećih osam subota, od 25. ožujka 2023. do 13. svibnja 2023., u vremenu od 7 do 14 sati, građani Zagreba moći će kompost besplatno preuzeti na kompostani Jakuševac, na adresi Sajmišna cesta 12.

Kako navode iz Grada, radi se o kvalitetnom organskom gnojivu I. kategorije dobivenom kompostiranjem biljnog materijala nastalog održavanjem javnih zelenih površina te od biootpada prikupljenog od građana. Biootpad čini oko 40 posto miješanog komunalnog otpada, stoga odvojeno prikupljanje i kompostiranje biorazgradivog otpada bitna je karika u integriranom sustavu gospodarenja otpadom, kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša. Gospodarenje biorazgradivim otpadom je najprirodniji način recikliranja otpada. Pozitivni učinci rezultiraju proizvodnjom hrane, zaštitom tla, podzemnih voda i klime. dodaju.

Na koliko komposta imam pravo?

Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno 1 kubični metar po članu domaćinstva, za što je potrebno predočiti račun Zagrebačkog holdinga te osigurati odgovarajuću ambalažu (vreće, prikolicu i slično). Građani će prilikom preuzimanja komposta potpisati Izjavu kako se zaprimljeni kompost neće dalje preprodavati ili komercijalizirati na bilo koji način.

Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno-kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze.

Organizacijom ove akcije želi se potaknuti građane na pravilno odvajanje biootpada te ih pozivati da dođu na kompostane i osobno se uvjere da je njihov doprinos u gospodarenju biootpadom od izuzetne važnosti. Građani na kompostani Jakuševec također mogu preuzeti i informativni letak o biootpadu i kućnom kompostiranju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.