Prati nas

Stil i ljepota

Prelijepa

106 godina stara Filipinka ukrasila je naslovnicu Voguea, najutjecajnijeg modnog časopisa

Objavljeno

|

Najstarija žena na naslovnici Voguea
Apo Whang-Od (foto: Vogue)

Vogue Filipini objavio je Apo Whang-Od kao zvijezdu naslovnice svog travanjskog izdanja, čime je 106-godišnja tattoo umjetnica iz Filipina postala najstarija osoba ikad koja se pojavila na naslovnici Voguea. Poznata je i kao Maria Oggay. Usavršavala je umjetnost posve ručnog tetoviranja od tinejdžerskih dana, a otac joj je bio mentor.

Apo Whang-Od živi u planinskom selu Buscalan, otprilike 15 sati sjeverno od Manile, u provinciji Kalinga. Smatra se najstarijom mambabatokom u zemlji, odnosno majstoricom tradicionalne kalinga tetovaže.

Njen zaštitni znak postali su geometrijski uzorci koje sada traže uglavnom turisti koji čine veći dio njezine klijentele. Apo Whang-Od zadnja je živuća majstorica tetovaže svoje generacije, a ovu tradicionalnu umjetnost prenijela je i na nasljednike. Kako je objasnila, već godinama obučava svoje unuke Elyang Wigan i Grace Palicas.

Filipinski Vogue odabrao Whang-Od za naslovnicu zbog toga što ona predstavlja za filipinsku kulturu, simbolizira ljepotu filipinskog duha, ali, kako kažu, i zbog promoviranja različitosti i uključivosti. Prije nego što se pojavila na naslovnici Voguea, rekord za najstarije lice s naslovnice držala je glumica Judi Dench, koja se pojavila na naslovnici britanskog Voguea 2020. godine u dobi od 85 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.