Prati nas

Mozaik

Zalomi se

5 pogrešaka koje se omaknu i najboljim bakama, a i ponekom djedu

Priznajte, unuci vas ponekad izluđuju svojim ponašanjem. Zapravo, popeli su vam se na vrh glave s, recimo, pjesmom koju slušaju iznova i iznova.

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka? Kako biti dobar djed?
ilustracija: S. Bura/mj

Unatoč najboljim namjerama, nitko ne može biti savršen cijelo vrijeme. Pobrojali smo pet situacija koje najčešće dovode u iskušenje kako nove, tako i iskusne bake i djedove.

1. Ohrabrivanje izljeva bijesa

Prvi nagon bake ili djeda kada se unuci bace na pod i udare histerično vrištati jest utješiti ih. Nemojte to raditi. Stručnjaci se slažu da kad djeca imaju izljeve bijesa, ne treba ih pokušavati umiriti ili preusmjeravati im pažnju. Ili još gore, popustljivo im dati ono što žele.

Takva reakcija djetetu šalje poruku da je u redu izgubiti kontrolu. Umjesto toga, recite djeci da razumijete da su uznemireni i da ste spremni razgovarati s njima nakon što se smire. Tantrum će proći. Strpljenje se isplati.

2. Preuzimanje prevelikih obaveza

Većina djedova i baka s veseljem pomaže u brizi za unuke. No ponekad morate reći ne. Ako ste iscrpljeni, ako ste već imali vlastite planove ili jednostavno trebate odmor od čuvanja unuka, onda, koliko god slatka djeca bila, obavijestite roditelje da morate odustati. Imat ćete više energije idući put kada budete čuvali unuke.

3. Bildanje frustriranosti

Priznajte, unuci vas ponekad izluđuju svojim ponašanjem. Zapravo, popeli su vam se na vrh glave s, recimo, pjesmom koju slušaju iznova i iznova. No razmislite o tome koliko im sreće takve stvari donose. Pokušajte slušati s njihovim ušima i gledati s njihovim očima, umjesto vlastitima. Malo toga je zabavnije od gledanja sretne djece.

4. Robovanje trendovima

Kada biraju igračke, roditelji, djedovi i bake često biraju one s najnaprednijim funkcijama ili one čiji proizvođači tvrde da imaju najviše edukativnih benefita.

No, nije riječ o tome što igračke mogu učiniti za vaše unuke; radi se o tome što oni mogu učiniti s igračkama. Set kockica u malim rukama može biti interaktivniji od najskuplje kompjuterizirane igračke. Slijedite svoje instinkte i pustite mašti djece da se razmaše.

5. Kršenje pravila o kojima se ne pregovara

Da, privilegij bake ili djeda je razmaziti unuke i malo popustiti s pravilima; dozvoliti im da ostanu budni kasno, jedu slatkiše i uživaju u nestašlucima koji kod kuće ne bi prošli. I te male povlastice su u redu.

No kada počnete ignorirati čvrsta i važna pravila koje su postavili roditelji, bilo da se radi o sigurnosti djece (poput zabrane vožnje bicikla bez kacige) ili usvajanju vrijednosti (poput zabrane prostota i psovki), roditelji će vjerojatno postati ljuti na vas. Poštujte granice, one postoje s razlogom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.