Prati nas

Vijesti

Recept

Bakić (Možemo!): Treba zagrabiti u proračun i upristojiti mirovine, korak po korak

Ukazivali smo na težak materijalni položaj većine umirovljenika, posebno onih koji su zaradili svoju punu starosnu mirovinu s velikim stažom, kaže ovaj saborski zastupnik

Objavljeno

|

Damir Bakić iz Možemo komentira usklađivanje mirovina i navodi kako bi ih ubuduće trebalo uskladiti.
Damir Bakić (screenshot: N1)

Damir Bakić, saborski zastupnik stranke Možemo u programu N1 televizije komentirao je jučerašnju burnu raspravu o Zakonu o mirovinama. Rasprava je kaže, bila vrlo razočaravajuća: “Svi smo bili duboko deprimirani razinom rasprave pogotovo kad se govorilo o mirovinskom zakonu.”

Podsjetio je da se raspravljalo “o korekciji, vraćanju ili povećanju mirovina za 185 tisuća umirovljenika koji su ili umirovljeni ili su im mirovine obračunate po posebnim zakonima.” Napominje da nije istina da se to odnosi samo na veterane, odnosno sudionike Domovinskog rata, nego da su tu i bivši vatrogasci, policajci, umirovljeni saborski zastupnici, vladini službenici, suci Ustavnog suda, rudari…

“Sam po sebi taj zakon nikome nije bio sporan. U kriznim godinama Vlade Jadranke Kosor kad su bili uvedeni dodatni porezi, onda su i te povlaštene mirovine bile smanjene. Sada je pred nas došao zakon gdje se to smanjenje ukida. To nije sporno, treba ih vratiti na razinu na koju su bile priznate”, rekao je Bakić pa nastavio:

“Mi smo ukazivali na suštinske, koncepcijske slabosti u našem mirovinskom sustavu. Ukazivali smo na težak materijalni položaj većine umirovljenika, posebno onih koji su zaradili svoju punu starosnu mirovinu s velikim stažom. Razina mirovina je apsolutno niska.”

Bakić iznosi podatak da Hrvatska ima preko 500 tisuća umirovljenika koji su išli u starosnu mirovinu: “Njihov prosječan staž je 32 godine, a prosječna mirovina 477 eura, što je 43 posto od prosječne plaće u RH. To je nedopustivo. Moramo pronaći proračunskih rezervi da mimo ovih regularnih usklađenja te mirovine korak po korak dovedemo na pristojnu razinu”, dodao je.

Njihove kritike, tvrdi Bakić, vladajući su odbacili. “Pojedini zastupnici su prešli svaku granicu optužujući nas da smo protiv branitelja i Domovinskog rata”, kazao je Bakić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.