Prati nas

Vijesti

Divljaštvo u metropoli

Banda umirovljenika divlja Zagrebom, uništavaju imovinu nedužnih građana

‘Najgore je što mi znamo otkud dolaze, riječ je navodno o osobama koji su umirovljenici i koji cijeli dan promatraju tko gdje parkira.’

Objavljeno

|

Agresivni umirovljenici razbijaju automobile
ilustracija: S. Bura/mj

Stanovnici zagrebačkog kvarta Srednjaci godinama vode bitku s vandalima koji im posipaju razne tekućine, pa čak i ostatke hrane, po automobilima. Stvara im se tako velika materijalna šteta, a posljednjih nekoliko dana priča se ponovno aktualizirala u kvartovskoj Facebook grupi “Moji Srednjaci”, javlja Telegram.

Vozila im polijevaju, pišu u grupi, gustom tekućinom poput smole koja se ne može ukloniti standardnim sredstvima za čišćenje, a drugi javljaju da su na krovima i vjetrobranima vidjeli pileću jetricu, ostatke od ručka, kavu i gazirane napitke. Nekima su aute zalili posebnom tekućinom koja potpuno uništava lak, a novo lakiranje košta stotine eura.

To traje još od 2017. godine, govori za Telegram jedna od susjeda. “Možete si zamisliti kako sam se osjećala, dobro da me infarkt nije udario kada sam vidjela tu smolastu tekućinu razlivenu po cijelom krovu, vjetrobranskom staklu i prednjoj haubi. Dečki su ga dva i pol sata polirali, još je ostalo malo toga na krovu. Mi smo svi kolektivno bijesni i frustrirani jer je apsolutno irelevantna vrijednost i marka vozila, zalijevaju se i uništavaju svi auti”, kaže.

Stotine eura bačene na čišćenje automobila

“To vam je postalo hororično jer svako jutro idete s grčem do svog auta koji ste regularno i propisno parkirali na javni gradski parking, nikome ne smetajući. Pardon, očito smetamo tim bolesnicima. Jedan susjed je morao cijelo vjetrobransko staklo mijenjati jer mu nije otišlo ni sa kakvim pranjem.”

Uništeni automobili Srednjaci
foto: Moji Srednjaci/Facebook

“Nekolicina nas je već stotine i stotine eura ostavila na pranja i poliranja. Da ne kažem da je nekima, koji valjda nisu na vrijeme primijetili i uspjeli oprati, nagrižen lak od tih kemikalija, tko zna kakvima se koriste. Eto, baš smo bijesni i jadni jer ovaj teror, sustavno maltretiranje i uništavanje imovine traje dugi niz godina, a nitko ništa ne poduzima da ih se nađe i propisno kazni”, kaže dalje.

“Znamo tko su!”

Stanari tvrde da su počinitelji umirovljenici te da ih kvartom operira njih nekoliko. “Najgore je što mi znamo otkud dolaze, riječ je navodno o osobama koji su umirovljenici i koji cijeli dan promatraju tko gdje parkira. Stanovnici Gajeva ne vole stanovnike Srednjaka. Logično je da, kad nemamo parking na Srednjacima, odemo na Gajevo i tamo parkiramo”, priča za Dnevnik.hr.

Jedan od stanovnika je rekao da su planirali zajedno uhvatiti osobu ili osobe koje vandaliziraju aute. No, nije bilo uspjeha. “Ljudi su ostajali u autu cijele noći, dežurali, postavljali kamere, no taj netko ili neki se ne daju uhvatiti, oni vjerojatno promatraju teren i znaju kad mogu to napraviti da ih nitko ne vidi”, dodao je.

Tvrde i da znaju iz kojeg ulaza dolazi jedan od napadača, ali ne znaju točno o kome je riječ. To polijevanje, kaže jedna stanovnica kvarta, traje već godinama. Drugi susjed, pak, za Dnevnik je rekao poliven auto njegove kćeri, dosad četiri puta. “Nekakva masnoća, nije jupol, ali je nekakva farba. Kupovao sam dimer i prao s tim, fleke su ostale na haubi, a auto je star samo pet godina”, govori.

“Čistili smo dimerom pa otišli u autopraonicu. Nemam pojma na koga uprijeti prstom, ali trebalo bi paziti na parkirane aute, to je javni parking. Kako je moguće da ujutro automobil osvane zaliven kemikalijama”, dodaje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.