Prati nas

Vijesti

Vijest iz Vatikana

Bozanić više nije nadbiskup, Franjo je prihvatio njegovo odreknuće

Bozanić će iduće godine (20. ožujka) navršiti 75 godina i to je dob u kojoj treba poslati Papi molbu za odreknućem od službe. No s molbom je uranio godinu dana.

Objavljeno

|

Josip Bozanić (screenshot: SBTV/Youtube)

“Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup kadjutor iste nadbiskupije”, priopćila je Apostolska nuncijatura. Znači li to da će već danas zapovjedništvo nad hrvatskim svećenstvom preuzeti Kutleša, objasnio je Bozanić u priopćenju.

Što kaže Bozanić?

“Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku. Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće”, komentar je Josipa Bozanića odaslan preko Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

“Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup. On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području”, stoji u priopćenju.

“Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati”, napisao je Bozanić uz čestitke Kutleši i napomenu da “od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa.”

Tko je Dražen Kutleša?

Podsjetimo, Splitsko-makarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša imenovan je u veljači za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i time za nasljednika kardinala Josipa Bozanića. U crkvenim redovima važi za čovjeka odanog papi Franji i njegovoj doktrini. Na Kaptolu je izazvao nemir, budući da se, prema navodima medija, dio domaćeg svećenstva pobunio zbog dovođenja koadjutora iz provincije.

Bozanić će iduće godine (20. ožujka) navršiti 75 godina i to je dob u kojoj treba poslati papi molbu za odreknućem od službe. No s molbom je uranio godinu dana, odmah nakon što mu je Franjo odredio nasljednika.

Bozanića je Papa Ivan Pavao II. objavio 5. srpnja 1997. godine kao novog zagrebačkog nadbiskupa, što je iznenadilo i politiku i javnost u tadašnjoj Hrvatskoj. Papin blagoslov za novoga zagrebačkog nadbiskupa zatekao ga je na mjestu predsjednika Nadzornog odbora Vijeća hrvatskog Caritasa, člana Hrvatske biskupske konferencije i predsjednika Odbora za obilježavanje Nove 2000. godine. Sudjelovao je i u sastavljanju takozvanih Vatikanskih ugovora kojima je definirano državno financiranje Crkve u Hrvatskoj. O njima i danas traje polemika te ih dio građana, različitim inicijativama, pokušava razvrgnuti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.