Prati nas

Vijesti

Euri

EU šalje milijune eura bosanskim penzionerima: Kako će se dijeliti?

Neće biti prevara, tvrde BiH političari, a novac će doći u ruke onih kojima je najpotrebniji.

Objavljeno

|

Kada stižu povećane penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Već za nekoliko dana Europska unija trebala bi Bosni i Hercegovini uplatiti 126 milijuna od ukupno 140 milijuna KM (oko 65.000.000 eura) pomoći za ublažavanje energetske krize, potvrdio je Stefano Ellero iz Delegacije EU u BiH. Ostatak novca trebao bi biti uplaćen tijekom iduće godine.

Jedan od ciljeva ove pomoći je poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije. EU će pratiti trošenje novca, a domaće vlasti uvjeravaju da neće biti prijevare, odnosno da će novac ići onima kojima je potreban. Više pročitajte u nastavku.

Federacija BiH: Pomoć za 109.000 domaćinstava

Adnan Tatar iz Ureda Vlade Federacije BiH najavio je da bi ovom pomoći trebalo biti obuhvaćeno najmanje 109.000 domaćinstava. Konačan iznos pomoći ovisiti će, kaže, o tome koliko će zapravo biti onih koji bi trebali dobiti novac. Naglasio je da će među primateljima pomoći biti i umirovljenici s najnižom i zajamčenom mirovinom, kao i stalni korisnici socijalne pomoći.

Novac će biti raspodijeljen na temelju javnog poziva, a isplata će se obavljati putem općinskih i gradskih tijela. Govoreći o sredstvima za grijanje kuća i stanova, naglasio je da će pomoći EU biti obuhvaćeno 2.600 objekata u FBiH. Domaćinstva će moći dobiti polovicu ukupnog potrebnog novca za ogrijev.

Republika Srpska: Samo po jednom osnovu

Vladimir Makarić iz Ministarstva zdravlja i socijalne politike Republike Srpske napomenuo je da jedna osoba može dobiti pomoć samo po jednom osnovu kako ne bi dobila više novca po više osnova, što je zahtjev Europske unije. Kao energetski siromašni građani, odnosno oni koji će ostvariti pravo na novčanu pomoć, nabrojani su korisnici socijalne pomoći, nezaposleni borci od prve do pete kategorije stariji i mlađi od 65 godina, osobe starije od 65 godina koje nemaju osobna primanja i osobe s najnižom mirovinom u RS.

Osobe starije od 65 godina bez primanja i najniže mirovine, kako je naveo Makarić, morat će se prijaviti za pomoć, dok će ostale navedene kategorije automatski biti uključene u pomoć. Konačnu odluku o izboru korisnika pomoći donijet će centri za socijalni rad.

Prema Makarićevim riječima, uvjet za dobivanje pomoći je da ukupni prihodi kućanstva ne budu veći od polovine minimalne plaće u RS, koja iznosi 750 KM. Procjenjuje se da će svaki korisnik, njih više od 60.000, dobiti 537 KM.

Distrikt Brčko: Iznos je trebao biti veći

Gradonačelnik Brčkog, Zijad Nišić (SBiH), izjavio je da će pomoć biti pružena na sličan način kao u Republici Srpskoj (RS). Međutim, izrazio je nezadovoljstvo iznosom novca koji će Brčko dobiti. Smatra da je taj iznos trebao biti veći i napomenuo da ovo nije prvi put da ovaj dio Bosne i Hercegovine dobiva manje pomoći od stranih donatora. Kao primjer je naveo pomoć tokom pandemije koronavirusa, smatrajući da ta pomoć nije u skladu s stvarnim stanjem, javlja portal Klix.ba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.