Prati nas

Vijesti

Nahvalila ih je

Fortuna: Tražimo 13. mirovinu, Vlada je stvarno puno napravila za umirovljenike

‘Tražit ćemo nastavak usklađivanja mirovina i predlažemo 13. mirovinu. To imaju mnoge zemlje’, kaže Fortuna.

Objavljeno

|

Kad će umirovljenici dobiti 13. mirovinu?
Višnja Fortuna (foto: Sandro Bura)

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) za N1 televiziju komentirala je goruće teme kada je riječ o umirovljenicima. Za razliku od drugih umirovljeničkih aktivista, Fortuna je izrazito benevolentna prema garnituri Andreja Plenkovića.

“Upozoravamo uvijek na loš položaj umirovljenika jer inflacija udara najviše na lijekove i hranu, a to je ono što najviše treba umirovljenicima. Nije da se Vlada hvali, nego su stvarno puno napravili”, pohvalila je trud Banskih dvora. Dodaje kako se obiteljska mirovina povećala se 10 posto, najniža mirovina išla je gore 3 posto, a s početkom godine korisnici obiteljske mirovine mogu koristiti dio mirovina pokojnog supružnika.

“Nadalje, cenzus za dopunsko osiguranje višestruko je povećan, za korisnike mirovina po posebnim propisima, vraćen je postotak, pomak je u usklađivanju mirovina. Kroz Nacionalno vijeće sudjelujemo cijelo vrijeme i uvažavaju nas”, nabraja Fortuna, ali i dodaje da to nije dovoljno.

“Bila su četiri paketa mjera, sada je peti. Za svaku jednokratnu mjeru uključeno je preko 700.000 umirovljenika i izdvojeno je iz proračuna 1,8 milijardi kuna izdvojeno. Nikada nisu umirovljenici izostavljeni. Vlada ima empatiju prema ranjivim skupinama”, dodala je.

Napomenula je da imamo milijun i preko 200 tisuća umirovljenika, a 1980. je bilo četiri osiguranika na jednog umirovljenika, dok je sada četiri umirovljenika na jednog osiguranika.

“Tražit ćemo nastavak usklađivanja mirovina i predlažemo 13. mirovinu. To imaju mnoge zemlje. U ponedjeljak je prva sjednica radne skupine na temu izmjena i dopuna Zakona o nacionalnoj naknadi. Predviđalo se da će biti puno više korisnika ali u stvarnosti je daleko više od onog što smo planirali. Moramo vidjeti što se dogodilo. Radi se o korisnicima koji nisu stekli uvjete za mirovinu, a to su uglavnom korisnici socijalne skrbi i radi se o mnogima koji imaju problema s dokumentacijom, nemaju OIB ili stalno prebivalište. U tom djelu ćemo morati napraviti izmjene”, rekla je Fortuna za N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.