Prati nas

Vijesti

Standard

Hrvatima najavljene veće plaće, a što je s mirovinama?

Detalji ove mini porezne reforme nisu još poznati. Očekivano, poslodavci se slažu s njom, no najave ne podržavaju sindikati koji ne žele smanjivanje doprinosa za mirovine.

Objavljeno

|

Kada će se isplatiti 13. mirovina?
foto: Alex Blăjan/Unsplash

1,6 milijuna Hrvata iduće godine imat će veće plaće, ako je suditi prema riječima ministra financija Marka Primorca. Zbog pozitivnih gospodarskih kretanja ministar je najavio nova porezna rasterećenja; smanjivanje doprinosa i poreza na dohodak.

Kako je objasnio ministar, s obzirom da povećanje osnovnog osobnog odbitka više ne bi pomagalo najugroženijim skupinama, već onima u srednjem i višem sloju, Vlada sada razmišlja o drugim mehanizmima dorade poreznog sustava.

“Smatramo da bi na taj način mogli iznaći određena rješenja koja će pomoći i onim kategorijama građana kojima se do sada navodno nije moglo pomagati. Naravno, svi su bili fokusirani na osnovni osobni odbitak, a povećanje odbitka njima ne pomaže jer ionako nisu bili u poreznim škarama”, kazao je Primorac.

Detalji ove mini porezne reforme nisu još poznati. Očekivano, poslodavci se slažu s njom, no najave ne podržavaju sindikati koji ne žele smanjivanje doprinosa za mirovine. Istovremeno Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorava da su plaće i mirovine izgubile utrku s rastom cijena.

“Iako će statistike opet pokazati da su plaće rasle vrlo blizu službenim brojkama inflacije, činjenica je da svako kućanstvo i svatko od nas ima svoju vlastitu inflaciju koja ovisi o visini raspoloživog dohotka za trošenje. Svi građani doživjeli su drastičan udar na standard povećanjem cijena hrane, no to nije jednako utjecalo na umirovljenika s prosječno 408 eura mirovine, na radnika koji dobije neto minimalnu plaću od 560 eura ili na sveukupno nešto više od 800 tisuća građana kojima plaća doseže do medijalne plaće od 917 eura neto, i na drugoj strani nekoga tko ima plaću dvije, tri, pet ili više tisuća eura”, upozorava Sever u razgovoru za Večernji list.

Najavljena reforma mogla bi pomoći zaposlenima, no što je s umirovljenicima? Njima bi Vlada mogla pomoći uvođenjem 13. mirovine, govore stidljive najave. Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović kaže da bi do kraja ove godine trebali znati postoji li mogućnost za ovakvo rješenje za koje, smatra, itekako ima izgleda. Iz resornog ministarstva i dalje su vrlo suzdržani, ideju javno ne podupiru, ali ni ne odbacuju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.