Prati nas

Vijesti

‘Ima pedofilije još, samo se mete pod tepih!’ Građani ne vjeruju Hranićevoj isprici

Žao mi je što nisam s dovoljno pažnje i suosjećanja slušao njihov krik koji vapi upomoć, kao ni vapaj obitelji i drugih osoba koje su im na razne načine nastojale pomoći, kaže nadbiskup.

Objavljeno

|

Đuro Hranić štitio pedofila
Đuro Hranić (screenshot: Youtube)

“Ispričao se pod pritiskom Vatikana i medija. Zanima me zašto je zaštićen pred zakonom. Zar ne bi trebao odgovarati za svoje postupke, za prikrivanje zločina? Djeluje kao da je uplašen za svoju poziciju.” To je samo jedan od tisuće komentara ispisanih na društvenim mrežama, a kojima gnjevni građani pokazuju da ne vjeruju u iskrenost nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuro Hranić.

Doduše, isprika jednog crkvenog poglavara javnosti nije nešto što se u Hrvatskoj često doživi. Ako ikad. Hranić se, podsjetimo, ispričao žrtvama svećenika Zlatka Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj seksualnog zlostavljanja djevojčica te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

I imao se zašto ispričati. U ranijoj izjavi, objašnjavajući zašto nije kaznio svećenika pedofila, već ga je ostavio da godinama radi među svojim žrtvama i drugom djecom, izjavio je: “On je tada bio tipični starac. Kad se starce miče iz njihovog svijeta, njima se ruši svijet. U takvom stanju u kakvom je bio nisam smatrao da je on prijetnja za okolinu.”

Zbog svega je dobio i ukor iz Vatikana. U priopćenju Apostolske nuncijature u Hrvatskoj ističe se da je mons. Hranić formalno poštivao zakone, ali da nije pokazao suosjećanje sa žrtvom, a da u središtu akcije Katoličke crkve mora uvijek biti žrtva a ne eventualni počinitelj, kojega je poželjno razriješiti onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice razjasne.

“Nažalost, tek sam ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opće javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodinom, uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio vodeći brigu o svećeniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od mene tražile”, posuo se pepelom Hranić.

“Priznajem to i s osjećajem duboke postiđenosti izričem svoje kajanje! Žao mi je što nisam s dovoljno pažnje i suosjećanja slušao njihov krik koji vapi upomoć, kao ni vapaj obitelji i drugih osoba koje su im na razne načine nastojale pomoći”, stoji pak u video poruci koju je Hranić objavio.

“Svi svašta znaju dok ne procuri, stavlja se pod tepih svjesno. A kad se otkrije, onda se traže oprosti. Dajte biskupe, to je grijeh i za maloga običnoga čovjeka koji se zgraža nad ovim što se dešava. Mogu reći da toga ima kod nas koliko hoćete, samo se o tome šuti a stradaju obični vjernici koji vam vjeruju kao Bogu. To je strašno! Dok se čistka ne napravi u vašim redovima, nema istine ni pravde među vama”, napisao je ispod Hranićevog videa jedan vjernik.

“Sram vas bilo! Treba vam dozvoliti da se ženite, da imate svoje obitelji i svoju djecu. Zanima me bi li i tada mislili isto”, bijesno je dodala druga vjernica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.