Prati nas

Zdravlje

Uskrsno pitanje

Jesu li umjetne boje za jaja štetne za zdravlje?

Važno je kupovati boje za jaja koje su namijenjene za prehrambenu uporabu i provjeriti jesu li ih certificirala relevantna tijela za sigurnost hrane.

Objavljeno

|

Jesu li boje za jaja otrovne?
ilustracija: S. Bura/mj

Ukratko, odgovor je: ne. Ako niste alergični na njih i ako ih koristite prema uputama, dakako. Boje za jaja koje se mogu naći u prodaji su prehrambene boje, sigurne i ispitane po tom pitanju. Dapače, u posljednje vrijeme možemo u prodaji naći tekuće boje koje su namijenjene i bojanju jaja i bojanju namirnica u slastičarstvu.

Osim toga, bojimo ljusku jajeta koju, u konačnici, ne konzumiramo. Boje za pisanice obično su mješavina prehrambene boje, vode i octa. Neke boje mogu imati dodatne sastojke poput vinske kiseline ili limunske kiseline i soli.

Prehrambene kiseline su izuzetno važne u ovom postupku, budući da 95 posto ljuske jajeta čini kalcijev karbonat. Blage prehrambene kiseline nagrizaju taj kalcijev karbonat iz površinskog sloja i omogućuju bolju apsorpciju samog bojila u ljusku.

Oglas

Ukratko, važno je kupovati boje za jaja koje su namijenjene za prehrambenu uporabu i provjeriti jesu li ih certificirala relevantna tijela za sigurnost hrane.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.