Prati nas

Vijesti

Susjedstvo

Besplatno operirali i ukinuli liste čekanja: Nije sve u novcu, stvar je u ljudima!

Budući da rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da ima važnijih stvari od novca – a to je briga za pacijenta.

Objavljeno

|

Operirali bez plaće
foto: Facebook

Osoblje Klinike za kardiokirurgiju UKC Niš u Srbiji ukinulo je liste čekanja na način da su 12 vikenda pretvorili u radne vikende. I pri tome svoju brigu za pacijente nisu naplatili. Operacije su obavljali sve dok lista čekanja nije nestala. Ovu je vijest objavio direktor klinike Dragan Milić čiju objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti.

“Lista čekanja sa 149 pacijenata početkom ove godine pretvorila se u listu čekanja na kojoj su sada 42 pacijenta! Operacije koje su prošle godine morale čekati tri do četiri mjeseca, ponekad šest i više mjeseci, više neće čekati”, napisao je.

U ovih 100 dana obavljeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine u istom vremenskom razdoblju 117. Samo u mjesecu ožujku ove godine obavljeno je nevjerojatnih 98 operacija! Broj hospitaliziranih pacijenata u prva tri mjeseca prošle godine bio je 145, a ove godine čak 353! Broj ambulantnih pregleda za razdoblje od siječnja do ožujak ove godine bio je 3.014, a lani 1.467.”

“Dakle, u odnosu na prošlu godinu udvostručen je broj operacija, broj pregleda i broj hospitalizacija. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2posto, uključujući i hitne slučajeve. Nitko od pacijenata koji su operirani tijekom vikenda nije umro, iako je postojala sumnja da se vikendom gubi koncentracija na poslu pa samim time i kvaliteta rada. Ova pretpostavka se nije pokazala točnom.”

“A sve te rezultate u ovih sto dana postigao je isti tim ljudi s istim ili čak nešto manjim brojem izvršitelja u odnosu na prošlu godinu, a to sve govori o povećanom obujmu posla koji smo imali. Nažalost, smanjen je broj higijeničara i bolničara u odnosu na prošlu godinu, što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša poliklinika gotovo da nema postoperativnih infekcija. Smanjen je i broj anesteziologa.”

“Ponosni smo na cijelo osoblje poliklinike koje je ustrajno i predano izdržalo ovaj izuzetno jak tempo rada i ispunilo dano obećanje o ukidanju lista čekanja. Budući da rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da ima važnijih stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude s kojima živimo, koje možda sretnemo u gradu, a nismo ni svjesni da im treba pomoć”.

“Zahvalni smo vlastima što su nam osigurali dovoljno potrošnog materijala za postizanje ovog cilja, iako nikada nismo dobili službeno odobrenje za ovaj dodatni posao. Nadamo se da će klinika doći u obzir pri kupnji opreme koja nije obnavljana 15 godina, a tu prvenstveno mislimo na EKK aparat (imamo samo jedan) i monitore za invazivni monitoring. Također se nadamo zapošljavanju novih djelatnika kako bismo proširili broj i vrstu usluga u normalnom kapacitetu. Građani Niša i Južne Srbije, kao i osoblje naše klinike to zaslužuju. Osnivanje Zavoda, na koji su građani Niša čekali više od 50 godina, sigurno bi pružilo još bolju zdravstvenu uslugu.”

“Sretni smo što su naši pacijenti dobili novu priliku uživati ​​u životu sa svojim najdražima. I naravno, ako u budućnosti bude veći priljev pacijenata koji ne mogu svi biti operirani radnim danom, opet ćemo raditi vikendom bez novčane naknade kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.