Prati nas

Vijesti

Tko traži posao?

Njemačka poziva stranke radnike, objavila koje profesije traži

Prema nedavnom istraživanju KfW-a, 83 posto njemačke populacije smatra da bi se napori za privlačenje stručnih radnika iz inozemstva trebali nastaviti kao dosad, dok gotovo polovica misli da bi ti napori trebali biti i veći.

Objavljeno

|

Kako naći posao u Njemačkoj?
ilustration: S. Bura/mj

Razmišljate li iskoristiti svoje europsko građanstvo i potražiti posao u Njemačkoj? Nije nevažno u kojoj struci želite raditi. Kako stoji u službenoj objavi Saveznog ministarstva vanjskih poslova, njemačkom gospodarstvu ide dobro, ali moglo bi i bolje.

Glavna kočnica je nedostatak kvalificirane radne snage, ponajviše u proizvodnom sektoru. Njemačke tvrtke tako traže radnike u gotovo svim područjima industrije, bilo da se radi o stručnim radnicima ili inženjerima. Posebno se traže radnici u eksploataciji sirovina, proizvodnji i obradi, prirodnim znanostima, informacijskim tehnologijama, zračnom transportu i energetskoj tehnologiji.

Također postoje tisuće slobodnih radnih mjesta izvan navedenih industrija, posebno u sektorima poljoprivrede i šumarstva, vrtlarstva, građevine, arhitekture te geodetskih usluga i građevinske tehnologije.

U stručnim zanimanjima, traže se radnici i radnice u pekarnicama, stolarskim radionicama i električarskim tvrtkama. Također se traže profesionalci u područjima zdravstva i njege, obrazovanja i poučavanja te socijalne skrbi.

Jesu li stranci dobrodošli?

Da, ljudi iz inozemstva su traženi za navedene poslove, stoji na službenoj stranici SR Njemačke. To nije samo stav tvrtki i vlade, već i njemačkih građana. Prema nedavnom istraživanju KfW-a, 83 posto njemačke populacije smatra da bi se napori za privlačenje stručnih radnika iz inozemstva trebali nastaviti kao dosad, dok gotovo polovica misli da bi ti napori trebali biti i veći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.