Prati nas

Vijesti

Linearno

Opet rastu mirovine u Federaciji BiH, šesti put u godini dana

Ovo je šesto povećanje mirovine u posljednjih godinu dana, odnosno od travnja prošle godine.

Objavljeno

|

Rastu mirovine u BiH
ilustracija: S. Bura/mj

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu usvojena je odluka o novom povećanju mirovina. Kako je rekao premijer Novalić, ovo je šesto povećanje zaredom od travnja prošle godine.

“To govori da se rezultati Vlade mjere makroekonomskim sustavom, kao što je to u cijelom svijetu”, kazao je Novalić. Usvojeno je linearno povećanje mirovina za 3,9 posto, a najniža mirovina iznosi 538 KM (276 eura).

“U odnosu na 2018. godinu, kada smo donijeli reformski Zakon o PIO-u i omogućili redovit rast i isplatu, najniža mirovina iznosila je 326 KM, a sada će iznositi 538 KM. To je povećanje od 212 KM”, kazao je premijer.

U obrazloženju odluke navedeno je da je odredbom članka 80. Zakona o PIO-u propisano da Vlada Federacije može odlučiti o provedbi izvanrednog usklađivanja mirovina, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto, a ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.