Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Riješene nedoumice oko novih iznosa mirovina u Federaciji BiH

Najnovije povećanje mirovina od 5,15 posto koje je donijela Vlada Federacije BiH stvorilo je određene nedoumice jer se izračuni umirovljeničkih udruga i Vlade FBiH nisu poklapali kada je u pitanju iznos najniže mirovine, piše Večernji list BiH.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Prema računicama samih umirovljenika, najniže mirovine u svibnju trebale bi biti 520 KM, a prema informacijama Vlade FBiH, 517,30 maraka. Određene nedoumice pojavile su se i oko iznosa razlike koja će se za tri mjeseca akontativno isplatiti, s obzirom na to da je odluka Vlade da se usklađivanje obračunava od 1. siječnja ove godine, piše Večernji.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju kako će se izvršiti dodatno usklađivanje mirovina za ovu godinu u iznosu od 5,15 posto od početka 2023. godine, a što s akontativnim usklađivanjem od 11,1 posto ukupno iznosi 16,25 posto.

Tako je, primjerice, mirovina u prosincu iznosila 445,65 KM, a travanjska se dobiva tako što se na taj iznos izračuna povećanje od 16,25 posto. Minimalna mirovina bit će 518,06 KM (265 eura), zajamčena 618,28 (316 eura) KM i najviša 2527,83 KM (1923 eura). Retroaktivno bi se u slučaju korisnika minimalne mirovine po mjesecu trebale isplatiti 22,94 KM, odnosno za tri mjeseca 68,82 KM, te će korisnik minimalne mirovine u svibnju dobiti 586,88 KM. Do tog se iznosa dođe kad se 518,06 KM redovite mirovine za travanj zbroji sa 68,82 marke razlike za siječanj, veljaču i ožujak.

Isto načelo primjenjuje se i kod svih drugih iznosa, isplaćuje se razlika između iznosa isplaćene i iznosa koji jest nakon redovitog usklađivanja mirovine od 16,25 posto – kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Isplata uvećanih travanjskih mirovina bit će 5. svibnja, a umirovljenici su relativno zadovoljni jer su umjesto očekivanih 4,5 posto dobili povećanje mirovina od 5,15 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.