Prati nas

Vijesti

Ageizam i rodna diskriminacija

Selak Raspudić: Bi li se to dogodilo da nije riječ o starim nemoćnim ženama?

Ako je netko nemoćan, znači li to da trebamo osnažiti njegovo dostojanstvo ili ga možemo do kraja dokinuti? Pitanje je to koje je danas postavila saborska zastupnica iz Kluba Mosta.

Objavljeno

|

Dvije pacijentice u jednom krevetu
screenshot: Facebook

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) zgrožena je fotografijom dviju starica u istom bolničkom krevetu, ali i porastom nasilja nad starijim osobama. Zato je predložila osnivanje posebnog pravobranitelja za starije osobe ili barem specijalizirani odjel unutar pučkog pravobranitelja.

“U situaciji kad već imamo toliko pravobranitelja, Klub Mosta traži da se osnuje poseban branitelj za starije osobe ili barem specijaliziran odjel unutar institucije pučkog pravobranitelja”, rekla je zastupnica za saborskom govornicom.

Zgrožena fotografijom iz sisačke Opće bolnice, naglasila je kako takav tipa ponašanja u državi koja nije u izvanrednom stanju ima svoje ime – kršenje dostojanstva i zaštite starijih osoba. Tvrdi da je riječ vjerojatno i o starosnoj diskriminaciji.

Marija Selak Raspudić o umjetnoj inteligenciji
Marija Selak Raspudić (screenshot: Saborska TV)

“Postavljam otvoreno pitanje, bi li se nešto slično moglo dogoditi da nije bilo riječ o starijim ženskim osobama koje su toliko nemoćne da nisu mogle protestirati protiv takvog postupanja. Ako je netko nemoćan, znači li to da trebamo osnažiti njegovo dostojanstvo ili ga možemo do kraja dokinuti? Je li riječ o ljudskoj osobi ili tek o komadu mesa kojeg pomičemo s jednog kraja bolnice na drugi. Kako se ta u tom trenutku osjeća?” pitala je Selak Raspudić.

“Takvim postupanjem više se ne nalazimo u civiliziranom, uljuđenom stanju, nego smo prešli u zvjersko, barbarsko”, istaknula je. Upozorila je i na podatke pučke pravobraniteljice o radikalnom rastu nasilja prema starijima, koje je 165 posto više nego 2020. “Jasno je da trebamo snažnije stati u zaštitu prava starijih osoba”, poručila je Selak Raspudić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.