Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

U četvrtak će umirovljenicima biti isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču

Umirovljenicima će na račune sjesti nešto veće mirovine sa zaostacima za prva dva mjeseca ove godine, a krajem mjeseca na račune će im biti isplaćen i energetski dodatak.

Objavljeno

|

Povećanje mirovina
foto: Sandro Bura

Sutra, 6. travnja 2023. počinje redovna isplata mirovina za ožujak 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Podsjetimo, prema najnovijem usklađivanju, mirovine su povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM).

Aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja 2023. iznosi 10,86 EUR (81,82 kn), što znači da mirovine rastu za 5,37 posto, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Kako je usklađivanje provedeno efektivno s prvim danom ove godine, umirovljenicima će uz usklađenu mirovinu za ožujak na račune sjesti i zaostaci, točnije razlika do nove vrijednosti mirovine za siječanj i veljaču.

Oglas

Kako se usklađuje mirovina?

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas