Prati nas

Vijesti

Eutanazija

Učiteljica Alenka eutanazirana je u Švicarskoj. ‘Ne želim umirati na rate’

Kao 12-godišnjoj djevojčici u Klinici za ortopediju na Šalati u Zagrebu postavljena joj je dijagnoza – Morquiov sindrom, mukopolisaharidoza IV, nasljedna metabolička bolest. Pojednostavljeno opisano, zbog pomanjkanja enzima za razgradnju šećera, kosti i hrskavica doslovno su joj se raspadali.

Objavljeno

|

Učiteljica otišla na eutanaziju
Alenka Čurin Janžekovič (screenshot: Youtube)

Učiteljica iz Slovenije, Alenka Čurin Janžekovič, preminula je 13. ožujka u Švicarskoj nakon što se podvrgnula eutanaziji. Čurin Janžeković bila je najglasnija zagovarateljica legalizacije eutanazije u Sloveniji.

“Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu”, opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan, umirovljeni policajac, u razgovoru za Slovenske novice. Svojoj supruzi je obećao da će se zauvijek nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije u Sloveniji.

Vijest o odlasku Alenke Čurin Janžekovič objavila je i izdavačka kuća 5KA kod koje je objavila svoju knjigu “Neka je Bog čita”. Kako su napisali, njezin suprug Marijan ju je “sredinom ožujka ispratio na drugu stranu”. “Slomljen, ali pun ljubavi, razdvojili su se fizički samo tog dana u Švicarskoj, ali duhovno će ostati zajedno sve do njegovih posljednjih sati, kada će se ponovno susresti i ostati nerazdvojni i sretni zauvijek, baš kao što su bili tijekom svih 40 godina njihovog zajedničkog života”, napisao je izdavač dodavši: “Draga Alenka, odmori se bez boli, pronađi sve svoje najmilije koje smo upoznali u tvojoj knjizi i zagrli ih za nas. Zbogom učiteljice, ženo s velikim srcem, borkinjo za dostojanstvenu starost, prijateljice i pouzdanice mnogih.”

“Volim svoj život. Sve bih još jednom ponovila. No, ne želim umirati na rate, među tuđim ljudima. Zato sam izabrala vas da mi u tome pomognete.” Napisala je to 61-godišnja umirovljena učiteljica Alenka Čurin-Janžekovič iz sela Zagorje, u slovenskoj općini Sveti Tomaž, u pismu švicarskoj organizaciji Dignitas koja se nalazi pokraj Züricha. To pismo zapravo je molba da joj pomognu da – umre, pisao je još 2019. godine Večernji list.

Kao 12-godišnjoj djevojčici u Klinici za ortopediju na Šalati u Zagrebu postavljena joj je dijagnoza – Morquiov sindrom, mukopolisaharidoza IV, nasljedna metabolička bolest. Pojednostavljeno opisano, zbog pomanjkanja enzima za razgradnju šećera, kosti i hrskavica doslovno su joj se raspadali.

Sa 17 godina u Zagrebu je prošla prvu operaciju na desnom kuku pa na ortopedskoj klinici u Ljubljani na lijevom i desnom, 1995. opet na oba kuka, 1998. na lijevom, 1999. na desnom… U bolnici u Mariboru operirana je 2006., pa 2017. ponovno u Ljubljani, gdje je dobila tešku bakterijsku infekciju.

“Ne bojim se”

Dignitas u 70-ak država imaju oko 7100 članova. Među njima je bila i Alenka koja je platila članarinu i dobila “zeleno svjetlo” za prvi razgovor s liječnikom koji će joj propisati recept, smrtonosnu dozu lijekova. “Ne bojim se. Konačnu sam odluku donijela kad sam trpjela velike bolove, a znam da će biti sve gore i gore”, ispričala je prije 4 godine.

“Teško mi je i osjećam se kao da mi tlo pod nogama propada, svijet mi se ruši, kad se sjetim da bi Alenka svakog dana mogla otići i da ću morati živjeti bez nje. Teško je to objasniti, ali ona najbolje zna kroz što prolazi i kakve bolove trpi. Nemoćni smo. Rekla je da više neće ići na operaciju, nego u Švicarsku”, izjavio je tada Marijan.

“Crkva se nema što miješati”

“Država je odvojena od Crkve koja se tu nema što miješati. Ona zbog toga nije u položaju da govori o tome”, kazala je Večernjem Alenka i dodala: “No, moja mi država odriče pravo na dostojanstvenu smrt pa moram u Švicarsku.”

Procedura je jasna. Trošak registracije je 200 švicarskih franaka, a godišnja članarina 90 franaka. Uvjeti za članstvo su neizlječiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i neizostavno vodi u smrt. Mogu se prijaviti i oni koje trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom. Kandidat može biti i relativno zdrav čovjek koji u starosti više ne vidi smisao života. Uvjet je da je svjestan svega i da može sam posegnuti za čašom sa smrtonosnim koktelom barbiturata. Uz molbu šalje se i liječnička dokumentacija. Cijeli postupak okvirno stoji oko 10.790 franaka. Preračunato, to je 70.000 kuna.

U to ulazi 4000 franaka za dokumentaciju, 3000 za pomoć u samoubojstvu, dokumentacija poslije smrti stoji oko 1500, a kremacija, ako se za nju odluči, 2000 franaka. “Neću odustati. U dogovoru s Marijanom odlučila sam pričekati dokle god bude išlo, da što dulje ostanemo zajedno. Sve ovisi o tome što će tijelo reći”, najavila je 2019. godine Alenka. Svoje obećanje je i ispunila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.