Prati nas

Vijesti

Srećom bez žrtava

Umirovljenica zapalila 3 stana u Zagrebu. ‘Ne sjećam se, kriva sam, idem na liječenje!’

‘Prije ovog događaja dva puta sam bila u Vrapču radi otrežnjenja. Događaja se u cijelosti ne sjećam, sjećam se balvana i vrata’, kazala je na sudu.

Objavljeno

|

Umirovljenica palila stanove po Zagrebu
ilustracija: S. Bura/mj

“Kriva sam, žao mi je zbog toga što sam učinila i kajem se. S ovom distancom jasno mi je da sam ugrozila živote svojih susjeda i spremna sam se liječiti”, riječi su to Zagrepčanke (70) izrečene na sudu u postupku koji se vodio za podmetanje požara u Mesničkoj ulici u Zagrebu.

Zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom nepravomoćno je osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Pola godine će provesti iza rešetaka, a ostatak će joj se oprostiti ako u iduće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Uz to, naloženo joj je i psihijatrijsko liječenje.

Prema optužnici, osuđena je 28. studenog 2022. oko 4 sata u zgradi u Mesničkoj ulici, iako svjesna štete i ozljeda koje će možda prouzročiti, natopila više krpa i papira s motornim benzinom, koje je potom zapalila otvorenim plamenom i stavila pred ulazna vrata zgrade. Potom je zapalila otvorenim plamenom više krpa, papirnatih kutija i otirača koji su se nalazili ispred ulaznih vrata tri stana u zgradi dok su njihovi korisnici, među kojima je bilo i maloljetne djece, spavali u njima.

Uz to, zapalila je papire i krpe koji su bili ostavljeni na drvenim stepenicama koje vode na prvi i drugi kat zgrade, te je na koncu zapalila i drveni pod u vlastitom stanu na 1. katu. Zahvaljujući žurnoj intervenciji vatrogasaca, požar se nije proširio.

“Tri mjeseca prije ovog događaja hodala sam po institucijama zbog ovrhe koju sam dobila te pretrpjela velike šokove. Dan prije požara sam i sanjala kuću. Prije ovog događaja dva puta sam bila u Vrapču radi otrežnjenja. Događaja se u cijelosti ne sjećam, sjećam se balvana i vrata”, pravdala se 70-godišnjakinja pred sudom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.