Prati nas

Mozaik

Briga za starije

Umirovljenicima novac za popravak kuće i čišćenje snijega? To je socijalna država

Neke pokrajine nude i hitnu financijsku pomoć, posebno za pokrivanje troškova režija i sprječavanje isključenja s energetskih mreža.

Objavljeno

|

Pomoć za umirovljenike
ilustracija: S. Bura/mj

Kanada je, iz hrvatske perspektive, pravi raj za umirovljenike. Naime, prema službenim informacijama, ova država starijim osobama nudi više od stotinu beneficija koje im omogućuju što dulji ostanak u vlastitim domovima i samostalan život.

Iako je većina kanadskih pokrajina postavila dobni prag za korištenje socijalnih programa na 65 godina, u nekima korisnici mogu biti mlađi i od 55 godina. U obzir se može uzeti i dohodak po članu obitelji, kao i pripadnost starosjedilačkom narodu ili sudjelovanje u ratu. Iz bogate palete pogodnosti za umirovljenike, u nastavku izdvajamo samo neke.

Ako starija osoba želi ostati u svom domu, a pri tome ima niske prihode i ne može si priuštiti popravak doma ili njegovu prilagodbu na ugodan i siguran život (s obzirom na invaliditet i fizička ograničenja starijih osoba), različite pokrajinske inicijative nude bespovratne zajmove ili zajmove s niskim kamatama (uz moguć otpis) za takve potrebe. Uvjet je da starije osobe moraju nastaviti stvarno živjeti u tom objektu.

Konkretna pomoć za konkretne radove na kući

Tako je u Novoj Škotskoj od inicijative “Preuređenje doma za neovisno stanovanje” moguće dobiti subvenciju od 3.500 kanadskih dolara (2.375 eura), no umirovljenik nakon popravka ili adaptacije mora živjeti u kući najmanje šest mjeseci.

“Program preuređenja domova” u pokrajini Newfoundland i Labrador starijima nudi financiranje u obliku bespovratnih dotacija do 7,500 dolara (5.088 eura) i kredita koji se mogu otpisati u vrijednosti do 13,000 dolara (8.819 eura).

Pokrajinski programi za hitne popravke pružaju pomoć za nepredvidive kućne intervencije povezane s grijanjem, dimnjacima, vratima i prozorima, ventilacijom, krovovima, zidovima, podovima, stropovima, vodovodima, električnom opremom ili drugim strukturnim problemima. Jedna takva vladina linija dotacija je Program Nove škotske za hitne popravke koji nudi do 7.000 dolara (4.749 eura) podnositeljima zahtjeva.

Neke pokrajine nude i hitnu financijsku pomoć, posebno za pokrivanje troškova režija i sprječavanje isključenja s energetskih mreža.

I čišćenje snijega treba platiti

Dio kanadskih samaca starijih 55 i više godina nastavlja živjeti u kućama, bez asistencije, pa im snijeg, ako su teže pokretljivi, može predstavljati veliki problem. Osim inicijativa za suradnju sa zajednicom, mnogi programi pokrajinskih vlada nude pomoć u čišćenju snijega sa stepenica, rampi, pločnika i prilaza za starije vlasnike kuća.

Tako Program uklanjanja snijega u Halifaxu nudi izravnu pomoć u uklanjanju snijega. Program asistencije u čišćenju snijega u Ottawi umirovljenicima pruža financijsku pomoć od 250 do 450 dolara (od 169 do 305 eura) kako bi platili nekoga da im očisti snijeg. U Kamloopsu pak postoji program Snježni anđeli koji spaja volontere u susjedstvu s stanovnicima koji trebaju pomoć u uklanjanju snijega.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.