Prati nas

Vijesti

Nameti

Vlada braniteljima i pripadnicima HVO-a vraća 10 posto, ali ne odmah

Riječ je o porezu koji je braniteljima i još nekim skupinama umirovljenika po posebnim propisima još 2010. godine uvela tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Objavljeno

|

Svečani mimohod povodom 20. obljetnice VRO Oluja, Zagreb (foto: Sandro Bura)

Na redovnoj sjednici Vlade RH prihvaćene su izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, a koje još formalno treba potvrditi Sabor RH.

Prema riječima premijera Andreja Plenkovića, od 1. srpnja krizni porez se umanjuje na pet posto da bi se od 1. siječnja 2024. godine u potpunosti prestao obračunavati. Ove promjene obuhvatit će više od 96 tisuća korisnika mirovine, među kojima je oko 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.

“Sada smo, ekonomski i financijski osnaženi. U stanju smo riješiti ova pitanja koja su ranije vlade donosile u kriznim vremenima”, poručio je premijer. Dakako, formalno se ne radi o vraćanju novca kojeg su se branitelji, umirovljeni policajci, vojnici, vatrogasci i drugi korisnici takozvanih povlaštenih mirovina prisilno odrekli kroz krizni porez, no mnogi su zadovoljni i ovakvim scenarijem.

Riječ je o porezu koji je braniteljima i još nekim skupinama umirovljenika po posebnim propisima još 2010. godine uvela tadašnja premijerka Jadranka Kosor i to u slučaju da imaju mirovinu veću od  3.500 kuna, a što je današnja vrijednost 464,53 eura.


 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.