Prati nas

Vijesti

Metropola

Zagrepčani briljiraju u razdvajanju otpada, mogu biti primjer ostalima

U posljednjih 6 mjeseci prodano je 16 milijuna vrećica. No što je s onima koji se ne žele pridržavati novog zagrebačkog reda?

Objavljeno

|

Praznik rada u Maksimiru. Program 2023.
foto: Sandro Bura

Od početka uvođenja novog modela prikupljanja otpada, u samo šest mjeseci, količina miješanog komunalnog otpada smanjena je za trećinu, objavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Čak 80 posto građana redovito koristi plave ZG vrećice. “Otkako smo krenuli s novim modelom smanjili smo količinu otpada za jednu trećinu. Po tome niti jedan grad, a kamoli najveći u Hrvatskoj, nije uspio u tako kratkom roku smanjiti količinu otpada”, pohvalio se.

Odvajanje plastike poraslo je za 60 posto, a papira za 9 posto. U posljednjih 6 mjeseci prodano je 16 milijuna vrećica. No što je s onima koji se ne žele pridržavati novog zagrebačkog reda?

“Od siječnja do ožujka je izdano oko 1300 kazni“, kazao je gradonačelnik. Komentirao je i navode o smanjenom broju odvoza otpada. “Netočna je informacija da je smanjen broj odvoza, a povećana cijena jer je nekim znatno pojeftinila usluga, a manjem broju je zbog fiksne naknade i vrećica poskupjela usluga. Broj odvoza ukupno se nije smanjio. U prosjeku po kućanstvu je 16 odvoza mjesečno, posebice plastike i papira, dok je odvoza miješanog odvoza manje. Po tome je Grad Zagreb u vrhu što se tiče RH”, kazao je na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.