Prati nas

Kuhinja

Nabrijana salata

11 savjeta za pripremu bolje salate od krumpira

Krumpirova salata je dobra jer je ukusna, osvježavajuća i svestrana. Kombinacija kuhanih krumpira s raznim dodacima poput povrća, začina i umaka čini je savršenim prilogom ili laganim obrokom. Može se prilagoditi različitim okusima i preferencijama te je idealna za ljetne piknike i zabave.

Objavljeno

|

Kako napraviti salatu od krumpira?
ilustracija: S. Bura/mj

Nijedan piknik ili roštilj ne može biti potpun bez salate od krumpira. Riječ je o receptu koji se je vrlo malo promijenio još od vremena naših baka. Ali, lako je napraviti male promjene koje će ovom klasičnom jelu udahnuti novi život. Donosimo tajne profesionalnih kuhara za pretvaranje obične krumpirove salate u vrhunsku deliciju.

1. Odaberite pravu sortu

Sorte krumpira s “voštanim” mesom imaju manje škroba i manje se raspadaju prilikom kuhanja. Amerikanci su najveći majstori u pripremi krumpirove salate i preferiraju sorte duguljastih gomolja koje, za razliku od hrvatskih domaćica, ne kuhaju u komadu. Umjesto toga ih narežu na jednake komadiće kako bi se svi skuhali u isto vrijeme.

2. Ne moraju biti samo krumpiri

Kombinirajte krumpire s drugim korjenastim povrćem poput peršina korjenaša, batata i repe. Salata će na taj način dobiti na bojama i okusima. Pazite da svako povrće odvojeno pripremite na pari, jer će svako imati drugo vrijeme kuhanja.

3. Bez guljenja, molim

Crvene sorte tanke kore mogu se spravljati i bez guljenja, a kora će jelu dodati novu teksturu. Uz to što ćete uštedjeti vrijeme, salata će dobiti i na boji.

4. Kuhajte na pari

Na taj način krumpiri se neće natopiti vodom, a izbjeći ćete i potencijalno opasno cijeđenje kipuće vode iz lonca s krumpirima. Kuhajte ih na pari na štednjaku u velikom loncu napunjenom otprilike jednim centimetrom vode na kojeg ćete postaviti košaru za kuhanje u pari.

5. Pazite na temperaturu

Ako pripremate salatu od krumpira s majonezom, pustite da se krumpiri ohlade prije dodavanja majoneze kako je ne biste uništili vrućinom. S druge strane, salate s octom trebaju se miješati dok su krumpiri još topli kako bi kiselina u potpunosti prožela komade kuhanih gomolja. Prije služenja možete dokiseliti salatu, budući da će se tijekom hlađenja dio kiseline neutralizirati.

6. Koristite majonezu

Majoneza dodaje viskoznost koja pomaže da se salata od krumpira lijepo poveže. Izbjegavate domaću majonezu koja sadrži sirove žumanjke – zbog zdravstvenih razloga.

7. Koristite ocat

Dok majoneza služi kao sredstvo za povezivanje sastojaka, ocat je tu da poboljša okus. Preporučujemo upotrebu vinskog octa, jabučnog octa ili octa od riže. Možete koristiti i sok svježe iscijeđenog limuna kako biste unijeli svježinu i citrusni ton u salatu od krumpira.

8. Dodajte žličicu senfa

Senf će nenapadno zaokružiti okus cijeloga jela.

9. Iznenadite dodacima

U našim krajevima tradicionalno se u krumpirovu salatu dodaju crveni luk, ponekad češnjak, a često kuhana jaja. No, zašto ne probati nešto novo? Umiješajte svježe nasjeckane začine poput kopra, peršina, estragona ili korijandra. Svježinu postignite sjeckanim kiselim krastavcima ili možda ciklom.

10. Ukrasite

I salata od krumpira može biti moderna ili otmjena. Klice lucerke, rotkvice ili sjemenke suncokreta možete slobodno posipati po gotovom jelu. Poslužite se i hrskavom ljutikom, grilanim mladim lukom ili ukiseljenim mladim češnjakom.

11. Čuvajte na hladnom mjestu

Ključno je osigurati da salata od krumpira ostane hladna što je duže moguće. Izvan hladnjaka, tvrde stručnjaci, krumpirova salata može stajati najviše 90 minuta, pogotovo na ljetnim vrućinama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.