Prati nas

Vrt

Cvatuća raskoš

5 zlatnih savjeta za proljetnu njegu hortenzija

Hortenzija svoju popularnost duguje i činjenici da je kemijskim putem vrlo lako utjecati na boju njenog cvata. Voli dosta vlage i ne ljubi pretjerano žarko podnevno sunce.

Objavljeno

|

Kako orezati hortenziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Ponajviše zahvaljujući velikom uvozu sezonskog i trajnog cvijeća, hrvatske vrtove posljednjih godina krase veličanstveni primjerci hortenzija. Danas su dostupne boje i oblici ovog cvatućeg grma o kakvima su hrvatski vrtlari prije samo desetak godina mogli isključivo sanjati.

I pri tome ih ne treba tražiti samo u specijaliziranim vrtlarijama. Jer, hortenzije su osvojile i “obične” trgovačke lance i to po vrlo pristupačnim cijenama.

Ako hortenzije imate od prije i želite ljeto ispunjeno bujnim cvatom, vrijeme je da im pružite dobar početak sezone koji se sastoji od prihrane, orezivanja, malčiranja, a ponekad i presađivanja.

Prihrana

Gnojidba hortenzija je poprilično jednostavna. Prvo gnojenje u sezoni treba učiniti kad se primijeti da je biljka počela rasti u proljeće. Uglavnom, možete koristiti univerzalno gnojivo ili gnojivo za biljke koje vole kiselo tlo. Kao i uvijek, strogo slijedite upute na pakiranju. Kod tekućih gnojiva vodite računa o pravilnom razrjeđenju. Kod sipkih gnojiva obavezno lagano ukopajte gnojivo u površinski sloj tla oko biljke, nakon čega slijedi obavezno zalijevanje.

Reguliranje boje cvata

Hortenzija svoju popularnost duguje i činjenici da je kemijskim putem vrlo lako utjecati na boju njenog cvata, iako neki vrtlari upravo preziru ovakve manipulacije. Boja cvjetova kod sorti i varijeteta velikocvjetne hortenzije (Hydrangea macrophylla) i (štitaste) planinske hortenzije (Hydrangea serrata) može se promijeniti dodavanjem aluminijevog sulfata ili vapna u tlo.

Kako dobiti plavu hortenziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Sredstvo za zakiseljavanje tla, kao što je aluminijev sulfat, potamnit će plave hortenzije i možda će ružičaste hortenzije “pomaknuti” u više ljubičaste nijanse. Vapno će posvijetliti plave hortenzije do ružičaste nijanse. Primijenite ispravan dodatak ovisno o željenoj boji cvijeta rano u proljeće, odmah nakon pojave novog rasta. Mjesec do dva kasnije, možete ponoviti postupak.

Orezivanje

Da bi se dobili puniji i zdraviji grmovi, i metličaste (Hydrangea paniculata) i glatke (Hydrangea arborescens) vrste hortenzija treba orezati u rano proljeće. Orežite metličaste sorte do polovice njihovog ukupnog rasta, obavezno iznad para pupova. Glatke sorte orežite na tridesetak centimetara iznad tla. Ostale vrste hortenzija ne zahtijevaju orezivanje tijekom proljetnih mjeseci.

Malčiranje

Nanesite sloj mača debljine 5 centimetara kad se lisni pupoljci počnu otvarati. Malčiranje će pomoći borbi protiv korova, zadržati će vlagu u tlu i dati čist izgled gredicama. Borova kora, kompost, usitnjena sječka i borove iglice – dobar su izbor, ovisno o dostupnosti.

Kako njegovati hortenzije?
ilustracija: S. Bura/mj

Presađivanje

Rano proljeće je odlično vrijeme za presađivanje grmova hortenzija koji su možda prerasli svoje mjesto ili ste shvatili da su na položajima pretjerano izloženima suncu. Ako je grm prevelik i glomazan za pomicanje, možete ga malo podrezati kako biste biljku učinili lakšom za rukovanje.

U novu, dovoljno široku i duboku, jamu možete ubaciti željeni supstrat pogodan za uzgoj hortenzija. Nakon sadnje, obavezno zalijte i pazite da biljka ima dovoljno vlage, barem dok se pošteno ne zakorijeni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.