Prati nas

Vijesti

Crna Gora

Đukanović će do mirovine primati ‘počasnu’ plaću od 1.680 eura

Objavljeno

|

Kolika je plaća Mila Đukanovića?
Počasni crnogorski predsjednik Milo Đukanović (screenshot: RTCG)

Doskorašnji predsjednik Milo Đukanović će od idućeg mjeseca kao počasni šef crnogorske države primati plaću od oko 1.680 eura, a nakon što je zatražio ono što mu po Zakonu o predsjedniku pripada, potvrđeno je Vijestima.

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 posto plaće iz posljednjeg mjeseca prije prestanka dužnosti, uz odgovarajuće usklađivanje. Naknadu će kao počasni predsjednik države koristiti do odlaska u mirovinu.

Počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, koju je dosad nosio samo Filip Vujanović, sadašnji šef države mogao bi nositi u sljedećih pet godina, što bi se gotovo poklopilo s njegovim odlaskom u mirovinu, jer će u veljači 2028. napuniti 66 godina.

Vijesti su ranije objavile da će Đukanović iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju nakon isteka mandata, od počasne titule, do plaće, posebne službe, administrativne podrške, ali i službene policijske pratnje. Ta prava imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obnašali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. lipnja 2006.).

U njegovoj imovinskoj kartici stoji da je zarađivao oko 2.400 eura mjesečno te da ima ogromno nasljedstvo, kao i dva stana – jedan je dobio na poklon i drugi kupljeni “socijalni stan”. Suvlasnik je dviju tvrtki “Global Montenegro” i Sveučilišta “Donja Gorica”, a deseci tisuća četvornih metara zemljišta i nekretnina vode se na ime tvrtke koja je osnivač Sveučilišta. Njegova supruga ima plaću oko 2.100 eura i vozi Audi 3, javljaju Vijesti.

Đukanovićev stil života godinama je pod lupom javnosti, jer se stječe dojam da je raskošniji od onog što su njegovi prijavljeni prihodi. Međutim, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je rijetko ulazila u to, a većinu inicijativa je odbacivala kao neosnovane – uključujući luksuzna putovanja u ekskluzivna odmarališta i hotele po svijetu.

Iako su mediji više puta objavljivali fotografije skupocjene garderobe i modnih dodataka njegove supruge Lidije, ASK nikada nije došao do saznanja o mogućim sumnjivim izvorima prihoda. U studenom 2022. godine Agencija je ispitivala njen životni stil, ali tada nisu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele do pokretanja bilo kakvog postupka. ASK je pokrenuo postupak nakon što je Đukanovićeva supruga na prosvjedu opozicije 2022. godine nosila Diorov prsluk koji je prema podacima sa internetske stranice te modne kuće koštao 4.200 eura.

Prije dva dana iz ASK-a je Vijestima odgovoreno da će provjeriti tko je i na koji način darova službi bivšeg predsjednika države dva automobila marke Audi A8 – koji se ne nalaze u evidenciji darova koje vodi ASK.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.