Prati nas

Vijesti

Reži, krati...

Hoće li Vlada ugroziti mirovine? Milanović: To je kratkovidno!

Gdje god da se reže, u jednom će trenutku nedostajati, smatra predsjednik. No ministar financija kaže da mirovine neće biti ugrožene.

Objavljeno

|

Milanović o mirovinama
Zoran Milanović (screenshot: Youtube)

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je jučerašnju najavu rasterećenja plaća. Naime, Vlada RH namjerava rezati doprinose za 1. mirovinski stup kako bi u konačnici radnici imali nešto veće plaće u idućoj godini. Riječ je o doprinosima koji se izravno prelijevaju u mirovine aktualnih umirovljenika pa je za očekivati da će “rupa” u mirovinskom sustavu na ovaj način postati još veća te da će, posljedično “krpanje” iz proračuna biti intenzivnije.

“Dobro je primiti malo veću plaću, posebno s obzirom na rast cijena hrane, jer hrana u budžetima velike većine ljudi čini veliki udio. Jedino što, naravno, gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku”, rekao je Milanović na proslavi Praznika rada u Tvornici kulture. 

“Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću, to je isto kratkovidan potez”, istaknuo je predsjednik.

Što Vlada RH planira?

“Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bi to mogli napraviti. Postoji nekoliko modela. Jedan model je da imate nekoliko stopa i razreda različitih za doprinose za mirovinsko osiguranje. To je trenutno model kojemu nismo skloni”, kazao je ministar financija Marko Primorac za Novu TV.

“Postoji i mogućnost uračunavanja jednog iznosa, izdatka u izračunavanju doprinosa za mirovinsko osiguranje za skupine s najnižim dohotcima temeljem kojeg bi oni uplaćivali niže iznose doprinosa za mirovinsko osiguranje, a to im ne bi utjecalo na iznos mirovine u budućnosti”, dodao je i istaknuo da je formiranje modela pri kraju. 

Mirovine ne bi smjele biti manje, ističe. “To što ćemo učiniti, učinit ćemo na način da rasteretimo postojeće stanje, a da mirovine budu onakve kakve bi trebale biti, da to ne utječe na visinu mirovina u budućnosti”, kazao je Primorac.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) ovu je namjeru “pokopao” već u najavi. “Ako ništa, onda šaka. Ako je šaka slaba i stara, bit će štaka. Gospodo, vi bi najbjednije mirovine ugrozili rezanjem doprinosa za mirovine. Živio Praznik rada! I mi umirovljenici ćemo na ulice i trgove”, objavio je SUH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.