Prati nas

Vijesti

Pirovinska prava

Iz Srbije stižu zahtjevi za dio mirovine pokojnog partnera, ovo je procedura

Umirovljenici koji primaju hrvatske mirovine u Srbiji malo znaju o novom modelu koji je u Hrvatskoj na snazi već pet mjeseci.

Objavljeno

|

Rastu penzije u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

U Srbiji ima oko 250.000 deviznih umirovljenika, a najviše ih je iz Hrvatske. Upravo je Hrvatska nedavno uvela nova pravila za umirovljenike u slučaju smrti partnera, što udovcima donosi uvećana primanja za 27 posto mirovine pokojnog partnera, piše srbijanski Blic.

To pravo imaju i hrvatski umirovljenici koji žive u Srbiji. Mnogi su već počeli koristiti ove blagodati izmjene hrvatskog zakona, no još je puno onih koji ni ne znaju da imaju to pravo.

Kome se isplati, a kome ne?

Novi model koji je u Hrvatskoj na snazi ​​već punih pet mjeseci, najviše se isplati onima čije su mirovine veće ili jednake visini mirovine preminulog partnera. Praktično, do sada im je bilo isplativije zadržati svoju mirovinu, a džeparac nisu imali, piše Blic.

Sada će moći zadržati svoju, ali i dobiti 20,8 posto od iznosa koji su primali umrli. Na, recimo, 250 eura, kolika je danas najčešća mirovina Srbijanaca za rad u Hrvatskoj, to je točno 52 eura.

Kome se najmanje isplati? Onima čiji je pokojni partner imao znatno veću mirovinu, jer se može dogoditi da obiteljska mirovina od 77 posto preživjelom partneru bude isplativija.

Kako podnijeti zahtjev iz Srbije

U slučaju da korisnik mirovine iz hrvatskog mirovinskog osiguranja s prebivalištem u Republici Srbiji podnese samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, a ne i zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku i/ili osobnu mirovinu, zahtjev se može poslati poštom ili preko nadležne ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ako korisnik mirovine podnosi zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine i zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku i/ili osobnu mirovinu iz hrvatskog mirovinskog osiguranja, zahtjeve podnosi nadležnoj ispostavi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.