Prati nas

Vijesti

Euri

Koliko se može zaraditi u Njemačkoj? Puno, ako ste prave struke

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Objavljeno

|

Kako naći posao u Njemačkoj?
ilustration: S. Bura/mj

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa. Kako prenosi Fenix Magazin, stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u travnju prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plaća iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom. Plaća zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plaće zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 euro).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od .8687 eura, našli su se doktori znanosti ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na plaću bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1.778 eura). Najviše plaće – 8.739 eura – imaju piloti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.