Prati nas

Vijesti

Euri

Koliko se može zaraditi u Njemačkoj? Puno, ako ste prave struke

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Objavljeno

|

Kako naći posao u Njemačkoj?
ilustration: S. Bura/mj

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa. Kako prenosi Fenix Magazin, stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u travnju prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plaća iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom. Plaća zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plaće zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 euro).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od .8687 eura, našli su se doktori znanosti ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na plaću bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Oglas

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1.778 eura). Najviše plaće – 8.739 eura – imaju piloti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.