Prati nas

Vijesti

Komentar

‘Mirovinska reforma je štetna, a i ranijom reformom smo osiromašeni’

Eventualnim smanjenjem doprinosa povećao bi se deficit i porastao bi tranzicijski trošak, kaže željko Garača, profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Objavljeno

|

Isplati li se skupljati boce u Njemačkoj?
ilustracija: mj/mojeverijeme

Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu za N1 televiziju komentirao je najavljenu mirovnsku reformu kroz smanjenje doprinosa za 1. mirovinski stup. To bi, kaže, bila loša mjera koja bi dovela mirovinski sustav u još veće probleme.

“Problemi u javnom mirovinskom sustavu, zbog demografske situacije, postoje svugdje u svijetu. No mi smo usamljeni u Europi jer imamo tranzicijski trošak mirovinske reforme”, kaže Garača. Taj trošak nastaje uplaćivanjem dijela doprinosa u II. mirovinski stup, a koji se pojavljuje kao manjak za potrebe tekućih umirovljenika. 

“Eventualnim smanjenjem doprinosa povećao bi se deficit i porastao bi tranzicijski trošak. Kada su čak i zagovornici 2. mirovinskog stupa priznali da je 1. mirovinski stup održiv i jamac stabilnosti, pojavio se ministar koji ga želi eliminirati”, vjeruje Garača.

“Moja osnovna teza da je mirovinska reforma štetna za Hrvatsku. U jednom članku iz 2019. pokazao sam da se u toj godini ukinula mirovinska reforma, kako bi nam te i svake naredne BDP-a bio veći za 3, 7 posto veći.  Ne bi se to ponavljalo svake godine, ali bi osnovica bila veća. To je oko 2, 5 milijardi eura godišnje. Za toliko smo sada siromašniji jer imamo mirovinsku reformu“, poručio je ekonomist.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.