Prati nas

Vrt

Stop puževima

Obranite vrtove od puževa golaća uz pomoć bakra

I u Hrvatskoj se u specijaliziranim trgovinama mogu pronaći bakrene barijere koje možemo aplicirati na debla ili položiti oko gredica, no cijena im nije zanemariva.

Objavljeno

|

Puževi golaći rade štetu u vrtu
ilustracija: mj/Wolfgang Hasselmann/Unsplash

Ako išta, ove sezone cijeni se savjet više u borbi protiv puževa kojima pogoduje kišno vrijeme pa su u velikom broju nahrlili gostiti se presadnicama i svježe izniknulim povrćem.

Hrvatski vrtlari ne biraju sredstva kada je tjeranje ovih štetočina u pitanju, a u posljednje vrijeme i kod nas su sve popularnije barijere koje sprječavaju da puževi uđu u gredice ili da se popnu na rasadničarske stolove.

Tako se sve češće u primjeni mogu naći bakrene trake ili bakrene mreže koje se lako postavljaju i održavaju. Smatra se da su bakrene barijere učinkovite jer bakar reagira sa sluzi koju puževi izlučuju, uzrokujući poremećaj u njihovom živčanom sustavu sličan električnom udaru.

Ova metoda bolja je od pužomora, budući da ne ubija puževe golaće među kojima se nađe i iznimno koristan i vrijedan “leopard puž” ili veliki pepepljasti puž golać kojega bismo trebali poštedjeti svojeg pravedničkog bijesa.

Kako ih postaviti

Prilikom postavljanja uspravnih bakrenih mreža, najbolje je koristiti one visine od najmanje desetak centimetara, kako bismo par centimetara mreže mogli ukopati u tlo. Na taj način puževi se neće moći provući ispod barijere.

I u Hrvatskoj se sada u specijaliziranim trgovinama mogu pronaći samoljepive bakrene trake koje možemo aplicirati na debla ili položiti oko gredica, no cijena im nije zanemariva – kolut od pet metara prodaje se za stotinjak kuna. Trake možemo polagati oko gredica (tijesno ih priljubljujući uz tlo), namatati oko debala, ali i lonaca u kojima uzgajamo bilje. Također, trake možemo namatati oko nogu rasadničarskih stolova. Trakasta folija ovako primijenjena trebala bi pružati zaštitu nekoliko godina, kažu proizvođači.

U svim tim slučajevima valja biti siguran da prije primjene bakrenih traka nema puževa na gredicama i stolovima, kao ni na biljkama koje rastu u loncu, a želimo ih zaštiti na ovaj način.

Kako održavati

Bakar je metal koji lako korodira, pogotovo u dodiru sa sumpornim spojevima, a u vrtu je podložan i drugom prljanju pa se savjetuje s vremena na vrijeme trake očistiti krpom natopljenom u octu. Od posebne je važnosti da bakar bude čist te da na njemu nema otpada, primjerice povenutog lišća salate, kojeg puževi mogu koristiti kao most preko kojeg će ući na gredicu.

Modra galica i vapno

Neki voćari umjesto traka koriste takozvanu bordošku juhu, mješavinu modre galice (bakrovog (II) sulfata) i vapna. Ili, alternativno, četkom na debla nanose samu otopinu modre galice. Kažu, ovakva zaštita traje oko godinu dana.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.