Prati nas

Vijesti

U panici je

Operirala je tumor, a suprugova smrt ju je otjerala na prosjački štap

Iako nam se iz hrvatske perspektive Njemačka čini savršeno uređenim društvom, i pred tamošnje umirovljenike stavljene su brojne barijere. Umirovljenicu o kojoj su se raspisali njemački mediji, bolesti i administracija natjerali su na prosjački štap

Objavljeno

|

Zašto su penzije male?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica iz Brombachtala u njemačkoj saveznoj zemlji Hessenu živi mjesečno od 269 eura invalidske mirovine. Iako je predala sve dokumente za suprugovu mirovinu nakon njegove smrti, na isplatu je čekala mjesecima, navode njemački mediji.

Kako prenosi portal Fenix Magazin, žena stara 51 godinu zbog bolesti ne radi od 2018. godine. Naime, 2020. godine operirala je tumor na mozgu. Nakon operacije borila se za život, budući da joj je bila paralizirana lijeva strana tijela. No to ne znači da je izliječena, jer joj je u tijelu ostao neoperabilan tumor.

Na pogreb potrošila 4.000 eura

“Činim sve što je moguće, ali sam, naravno, ograničena”, kazala je njemačkim novinarima. Sve do bolesti radila je puno radno vrijeme u veleprodaji i maloprodaji te je živjela sretno sa svojim suprugom. Par je bio u braku 27 godina dok njezin suprug, srčani bolesnik i dijabetičar, nije preminuo u siječnju 2023. godine.

Za 51-godišnjakinju je smrt supruga bila šok unatoč njegovim kroničnim dijagnozama. Na pogreb je potrošila ukupno 4.000 eura, a to je 1.000 eura više nego što je njezin suprug dobio u tri mjeseca.

“Ne mogu platiti stanarinu od 400 eura”

Susjedi su joj dosad redovito osiguravali hranu, jer od sadašnjih primanja nije mogla platiti ni stanarinu od 400 eura. Kako  nastaviti dalje živjeti? “Trenutno se moje misli vrte samo oko novca. Svakodnevica me svladava, pozitivna sam osoba, ali trenutno imam previše briga i polako me sve više hvata panika”, kaže ova umirovljenica.

Unatoč tome što je uredno predala dokumente za isplatu obiteljske mirovine ništa se mjesecima nije događalo. Ipak, nakon što su njemački mediji kontaktirali Njemačko mirovinsko osiguranje stvari su se pokrenule. Potvrđeno im je kako je mirovina odobrena i kako će uskoro biti na računu umirovljenice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.