Prati nas

Vrt

Bubamare

Dobri vrtlari znaju da im je ova životinjica najveći saveznik

Bubamare su bezopasne i vrijedne te igraju važnu ulogu u ekosustavu vrta. Pustite da se razvijaju i borave u vašem vrtu kako bi pomogle u suzbijanju štetnika.

Objavljeno

|

Bubamare jedu lisne uši
foto: larva bubamare (Sue Rickhuss/ Pixabay)

Bubamare su jedne od najpoznatijih i najomiljenijih kukaca među vrtlarima, ali i onima koji vrt vide samo na fotografijama. No, prije nego što se bubamare razviju u odrasle omiljene bubice sa sjajnim crvenim tijelom i crnim točkicama, prolaze kroz stadij ličinke.

Tijekom tog vremena izgledaju poput malih crnih aligatora – i izgledaju zastrašujuće. I baš zbog toga mnogi ih vrtlari nemilice ubijaju, iako vrtu čine samo dobro. Naime, ličinke bubamara pravi su strojevi za uništavanje lisnih ušiju, ali i drugih štetnika. Kako biste svoj vrt učinili sigurnim mjestom za ove divne kukce, proučite tekst u nastavku, dobro pogledajte fotografije, ali i priložene video snimke. Naučite kako bubamare mijenjaju izgled od jaja do odrasle jedinke kako biste ih sačuvali u svom vrtu.

Jesu li opasne za ljude?

Nemajte straha, ličinke bubamara ne grizu niti ubadaju. One su bezopasne za ljude, ali su i iznimno vrijedni korisni kukci koji se hrane štetnicima u vrtu. Umjesto da ih pokušavate otjerati ili, ne daj bože, otrovati, trebate im omogućiti da se osjećaju dobrodošlima u vrtu. Jer što ih je više, to je veselije. Za samo nekoliko tjedana ružne ličinke postat će prekrasne bubice koje će i dalje biti jednako korisne u borbi protiv napasnika u vrtu.

Sedmotočkasta bubamara u vrtu (foto: Amar Hodzic/Scopio)

Kako se bubamara razvija?

Bubamare kroz otprilike šest tjedana prolaze kroz potpunu metamorfozu koja se sastoji od četiri faze: jajeta, ličinke koja se četiri puta presvlači, pupe i odrasle jedinke. U našim krajevima prirodno žive bubamare sa dvije (Adalia bipunctata) i sa sedam točaka (Coccinella septempunctata), iako u cijelom svijetu postoji gotovo 5.000 vrsta bubamara. Mnoge od njih su posljednjih godina uvezene u Hrvatsku i nemilice uništavaju populacije domaćih bubamara, posebno kada se radi o azijskim vrstama.

Jaja bubamare u usporedbi s glavicom šibice (foto: Böhringer Friedrich/Wikimedia)

Kako izgleda ličinka bubamare?

Ličinka bubamara je duljine oko 1,3 centimetra, s izduženim, bodljikavim tijelom crne boje s crvenim, narančastim ili bijelim oznakama. Odmah nakon što izađe iz jaja, ličinka bubamare počinje proždirati štetne kukce i u hranjenju će provesti nekoliko tjedana dok se konačno ne pretvori u pupu nakon čega će postati odrasla crvena bubamara.

Ličinka dvotočkaste bubamare (foto: Whitney Cranshaw/Wikimedia)

Bubamare prezimljuju kao odrasle jedinke u suhim, zaštićenim skrovištima poput kore drveća, krovnih crijepova ili čak unutar kuće u potkrovlju. Izlaze iz skrovišta u rano proljeće i odmah se počinju hraniti i polagati jaja. Jedna ženka bubamare može položiti do 1.000 jaja tijekom trodnevnog razdoblja.

Što točno jedu ličinke?

Ličinke bubamara su poprilično oblaporne i pojesti će gotovo svaku lisnu uš koju sretnu na svojem putu. Jedna ličinka će pojesti oko 400 lisnih ušiju u tri tjedna prije nego se pretvori u pupu. Iako su lisne uši najdraža hrana bubamara, one također love vunaste uši. Proždiru i kukuljice bijelih mušica, trips i paučinaste grinje, ako nemaju lisnih ušiju na raspolaganju.

Pupa bubamare (foto: Sue Rickhuss/Pixabay)

Osim štetnih kukaca, bubamarama u prehrani treba i pelud. Posadite neke od njihovih omiljenih cvjetova kako biste ih privukli u svoj vrt. To uključuje anđeliku, koreopsis, kozmos, kopar, vlasac, neven, mirisnu lobeliju i stolisnik.

Kako zaštiti bubamare u vrtu?

Ako u vašem vrtu nema dovoljno hrane za gladne ličinke bubamara, odrasle jedinke će se premjestiti na druga mjesta u potrazi za boljim izvorima hrane. Tamo će konačno položiti svoja jaja (naše domaće bubamare mogu imati do 5 generacija godišnje) i prezimiti. Ličinke još ne mogu letjeti pa će ostati u blizini i hraniti se onim što mogu naći sve dok se ne pretvore u pupe.

Ličinka sedmotočkaste bubamare (foto: Dustin on Unsplash)

Da biste privukli bubamare, posadite njihove omiljene izvore hrane i ne koristite insekticide. Insekticidima ne samo da ćete ubiti bubamare, već ćete uništiti i štetne kukce koji im služe kao izvor hrane pa ćete umjesto harmonične dinamične vrtne zajednice imati sterilni vrt posve istrgnut iz prirodnog ciklusa i života.

Imajte na umu da bubamare trebaju i izvor vode. To ne mora biti bazen ili fontana; dovoljna je plitka zdjelica s vodom. Vodu treba često mijenjati kako u njoj komarci ne bi položili jaja.

Hoće li i ekološki insekticidi poput neema i sapunice ubiti bubamare i njihova jajašca?

Hoće.

Jedu li i odrasle bubamare lisne uši?

Iako se internetom širi uvjerenje da samo ličinke bubamare jedu lisne uši, to jednostavno nije točno. U ovom videu možete vidjeti kako su i odrasle jedinke pravi terminatori u borbi protiv vrtnih štetnika.

Video: Ličinka bubamare proždire lisne uši
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.