Prati nas

Vrt

Napredno vrtlarstvo

Razmnožite rajčice reznicama, sad je pravo vrijeme

Većina vrtlara rajčice uzgaja iz sjemena ili kupuje gotove presadnice. No napredniji će posegnuti i za reznicama kako bi dodatno povećali prinos i produžili berbu.

Objavljeno

|

Kako reznicama razmnožiti rajčice
ilustracija: S. Bura/mj

Uzimanje reznica s postojećih biljaka sjajan je način popunjavanja vrta, pogotovo ako je pretjerana kiša ili čak tuča uništila dio posađenog bilja. Reznice se mogu uzimati s mnogih vrsta grmova, zeljastih biljaka i povrća, uključujući rajčice. Da, rajčica!

To je sjajan način za povećanje prinosa i u nekim dijelovima Hrvatske pravo je vrijeme za to. Naime, rajčicama u sklopu redovnog održavanja nasada valja otkinuti zaperke kako bi se postigla bolja rodnost, ali i prozračnost krošnje o kojoj ovisi zdravlje biljke. Ti zaperci nisu ništa drugo nego iskoristive reznice.

Biljke proizvedene iz reznica će dati plod malo kasnije nego matične biljke, ali to je zapravo sjajna stvar jer produžava plodonošenje. Ovo je postupak:

  • Odsijecite ili očupajte zaperke i preberite one koji su dugi od 10 do 20 centimetara
  • Uklonite donje listove, a reznice stavite u čašu ili teglu vode na sunčanoj prozorskoj dasci kao na donjem videu.
  • Redovito nadolijevajte vodom. Snažan korijen trebao bi se razviti u roku od tri do četiri tjedna.
  • Presadite ih u posude promjera 10 cm i nastavite uzgajati dok se dobro ukorijene. Ili posadite izravno na gredicu uz obilno zalijevanje.

Nove rajčice trebale bi donijeti plodove kasnije ove godine, no ipak puno ranije nego da ste ih uzgajali iz sjemena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.