Prati nas

Mozaik

Sviđa li se i vama novi hit u ukrašavanju torti? Prekrasne su i svi hoće baš takve!

Već nekoliko sezona u svijetu slastica provlači se jedan osobit trend ukrašavanja torti – odlikuju ga potezi špatulom koji stvaraju posebnu teksturu u obliku listića odnosno latica. Takve torte doista izgledaju kao prava, apstraktna umjetnička djela, a dodatnu draž imaju u kombinaciji sa svježim cvijećem. Upitali smo naše poznate slastičarke je li ukrašavanje ovakve torte kompliciranije nego što se čini, kakve se boje i oblici traže ovog proljeća te koliko su kupci zahtjevni.

Objavljeno

|

Najbolje torte za krizmu. Gdje kupiti tortu za krizmu? Najljepše torte za krizmu.
ilustracija: mv

Torte su se oduvijek pomno ukrašavale – sjetit će se mnogi od nas svojih baka i mama koje su tuljce za kremu čuvale kao oko u glavi, a s njima radile čudesne ružice koje su pozivale da u njih uronimo svoje prstiće. Same su radile razne ukrase, a iz vrta bi ljeti donijele kakav cvjetić pa ga stavile na tortu.

Danas mnoge žene više nemaju vremena za pečenje slastica, uostalom, toliko je izvrsnih slastičarnica po našim gradovima da je postalo sasvim normalno kod njih naručiti tortu. K tome, današnji pastry chefovi ispunjavaju gotovo svaku želju i oko svake se torte trude kao da stvaraju vječna remek-djela!

Kad je u pitanju ukrašavanje torti, mašti slastičarke Martine Dumančić nema kraja već 31 godinu. Posao je naslijedila od roditelja, te je danas sa svojim bratom Marinom suvlasnica zagrebačke slastičarnice M&M. Kako nam je otkrila, ovog su proljeća za pričesti, krizme, vjenčanja i razna korporativna događanja već proizveli oko 300 torti, a ako je za suditi po narudžbama, do kraja lipnja, kad se posao stišava, proizvest će još barem toliko.

Zlatni detalji za malo glamura

I kod njih su, kaže, potezi u obliku listića odnosno latica špatulom po tortama totalni hit. “Već neko vrijeme vlada taj trend, a traži se da ti ukrasi budu u pastelnim bojama s daškom zlatne, rjeđe i srebrne. Torte i dalje moraju biti visoke, po uzoru na američke”, rekla je ova vrsna slastičarka.

Potom je otkrila da se efekt latica postiže različitim špatulama, a tehniku nanošenja valja izvještiti. “Ovakvo ukrašavanje nije baš jednostavno kako možda izgleda, kao prvo treba izraditi kreme u više boja i onda to vješto i smisleno nanijeti, treba uložiti dosta vremena za takvo ukrašavanje”, objašnjava Dumančić.

Torta za krizmu
foto: Slastičarnica M&M

Kad je riječ o okusima torte, njihov je adut definitivno biscotto torta. “To je torta za sve čokoljupce, a osnova su joj beze kore sa lješnjacima, čokolada i keks krema sa umakom od čokolade”, doznajemo. Kako proljeće odmiče, sve su traženije i lagane, parfe torte u kombinaciji kreme od vanilije i komadića jagode.  

Na pitanje traži li se i dalje svježe cvijeće na torti, odgovara: “Još ne tako davno cvijeće smo radili od ticino mase, ili s tzv. buttercreamom. Sada pak svi žele upravo svježe cvijeće, prije svega ruže, božure i dalije, a raste nam i potražnja za poljskim cvijećem. Imamo suradnju s cvjećarkom od koje sve naručujemo, a onda kod nas cvijeće peremo u zeolitu, stabljike zamatamo u prianjajuću foliju i stavljamo na torte.”

U njezinoj slastičarni radi čak 12 ljudi, a narudžbi im, kaže, ne nedostaje. Bude tu i pokoji bizaran zahtjev. “Sretni smo kad možemo odgovoriti na zahtjeve naših klijenata, no bude i pokoja nelogična želja. Ljudi se ne razumiju u struku pa primjerice naruče tortu za deset osoba na tri visoka kata. To je naravno nemoguće izvesti. Ali kod ukrašavanja, trudimo se da je kod nas sve moguće”, kaže Dumančić.

Slastičari ne vole kopirati druge

Latice nanešene špatulom te svježe cvijeće često su na listi želja i klijenata zagrebačke slastičarnice “Neka jedu kolače“, iza koje stoji pastry chefica Ivana Čuljak. Već prvi pogled na njezine torte, u čijem joj stvaranju pomažu još tri slastičarke, izaziva divljenje. “Te latice su jako popularne, nekako se ovog proljeća kod nas najviše traže zelene nijanse, neutralne bež te plave. Traži se i cvijeće, ja ga kupujem na tržnici. Neki žele poljsko cvijeće, ali s tim treba biti posebno oprezan, jer neko je divlje cvijeće otrovno”, upozorava Ivana Čuljak.

Torta za krizmu
foto: Neka jedu kolače

I kod njih je dašak zlatnog odsjaja obavezan. “Mi kupujem listiće od pravog zlata. I inače pazimo da naši sastojci budu što prirodniji, ne koristimo fondant odnosno ticino masu, već samo tzv. buttercream, koju još zovemo i Swiss krema ili maslac krema”, otkrila nam je.

Njezini stalni klijenti, kaže nam, katkad sve prepuštaju njezinoj umješnosti na volju, no mnogi nađu fotografiju torte na Internetu, pa joj pošalju. “Jedino ako su to fotografije mojih kolega iz drugih slastičarni, odbit ću raditi istu takvu, ne volimo kopirati. Ili ću predložiti neku našu viziju na zadanu temu. Inače s mnogim kolegama imam odličan odnos, ako nešto ne možemo ili ne stignemo napraviti, ili se ne uklapa u našu politiku izrade torti, uputim klijenta na nekoga tko to radi. Pomažemo jedni drugima tako, to je važno u poduzetništvu”, rekla je Čuljak. 

Za maestralne torte koje izlaze iz njezine slastičarske radnje zadužene su još tri djevojke: Antonija, Mara i Lucija. “Imam tim kakav bi svakome poželjela. Ne gledamo kad dođemo ili kad odemo, kući se ide kad se sve napravi. Volimo svoj posao, to je važno”, kaže ova poznata domaća pastry chefica koja je posao učila i u Australiji te na Novom Zelandu. 

Sonja Mus: Obožavamo hortenzije na tortama

Vrsna slastičarka Sonja Mus poznata je i tražena ne samo u karlovačkom kraju, gdje ima slastičarsku radnju te pekaru, već njezine torte vole i mnogi Zagrepčani kojima organizira dostavu. 

“Latice od kreme na tortama su i pravi hit, radimo ih sa Swiss kremom. Na rubove latica potom redovito kistom precizno nanosimo i zlatni rub, svi to traže. A za vrh torte sada su nam u modi tzv. toperi s imenom, njih naručujem u obližnjoj radnji. I u slastičarstvu stalno treba pratiti trendove i imati dobru logistiku”, govori nam.

Od cvijeća, njezini klijenti osim ruža i božura na svojim tortama vole i hortenzije, a od zelenila eukaliptus. “Osobno volim što jednostavnije torte, bijele s nekim detaljem, i lijepom velikom hortenzijom”, otkrila nam je.

Tote za krizmu
foto: Sonja Mus

I njoj mahom svi naručuju visoke torte. “Napravi se kat, pa ide karton, pa opet kat, i onda se sve obuče u jednu kremu pa to izgleda kao jedna visoka torta. Tako klijenti mogu birati dva okusa u jednoj torti, gore primjerice vaniliju s jagodama, ispod čokoladnu”, otkrila nam je gospođa Sonja.

Kako napominje, stil ukrašavanja torti se jako promijenio u odnosu na desetljeća prije. ”Nema više klasike sa šlagom i krem ružicama, sad se oko svake torte treba jako truditi, nije ovo lagan posao. Nekad nad tortama mudrujem cijeli dan i cijelu noć, bez spavanja”, govori ova entuzijastična zaljubljenica u slastičarstvo.

U popularnoj zagrebačkoj slastičarnici Meli cijelo se proljeće također traži prigodna torta više. “Radimo po deset sati dnevno, a najviše nam se naručuje Ferrero torta, potom i torta s miješanim voćem. Što se pak ukrašavanja tiče, i kod nas su i dalje u modi ti potezi špatulom u raznim bojama. A osobito žene često na takvim tortama žele još i svježe cvijeće”, rekli su nam u Meli.

Torta za krizmu
foto: Slastičarnica Meli

Početne cijene su 35 eura za 10 šnita

Cijene personalizirane torte za deset osoba po zagrebačkim se slastičarnicama kreću od 35 eura naviše, no to, čini se, Hrvatima nije problem platiti jer narudžbi našim slastičarima ne nedostaje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.