Prati nas

Zdravlje

Krivi izbor

Tina Turner: Život sam ugrozila alternativom, trebala sam slušati liječnike

Tri tjedna nakon vjenčanja s dugogodišnjim partnerom Erwinom Bachom, Tina Turner doživjela je moždani udar. Nakon teškog oporavka, imala je probleme s bubrezima zbog oštećenja uzrokovanih nepravilnim tretmanom visokog krvnog tlaka.

Objavljeno

|

Tina Turner je koristila homeopatiju i tako si ugrozila zdravlje.
Tina Turner (screenshot: The Jonathan Ross Show)

Svijet se još nije privikao na odlazak glazbene legende Tine Turner koja je umrla 24. svibnja u 83. godini života u svom domu u švicarskom Küsnachu pokraj Züricha. Kao uzrok smrti poznate pjevačice navedeni su prirodni razlozi, odnosno visoka dob. No poznato je da je Tina posljednjih godina imala priličnih zdravstvenih problema, neke od kojih je vjerojatno mogla izbjeći da je slušala savjete liječnika.

No krenimo redom. Samo tri tjedna nakon što se udala za dugogodišnjeg partnera Erwina Bacha na intimnoj svečanosti u njihovom domu kraj Züricha, Tina Turner je doživjela moždani udar, a onda je stigla i dijagnoza karcinoma.

Kad se s teškom mukom oporavila, počeli su problemi s bubrezima, a kako je do toga došlo, objavila je sama pjevačica na svojem Instagram profilu. Kako je rekla, mislila je da je njeno tijelo neuništivo pa se nije obazirala na savjete liječnika o tome da bi svoj povišeni krvni tlak trebala držati pod kontrolom klasičnim lijekovima već se oslonila na homeopatske pripravke. To je dovelo do oštećenja bubrega zbog kojih je morala ići i na dijalizu.

Na Međunarodni dan bubrega, 9. ožujka, Turner se prisjetila svoje bitke s bolešću i otkrila je kako se “dovela u ozbiljnu opasnost”.

“Zašto je ovaj dan važan? Zato što bubrezi otkazuju bez boli. I zato vam kažem, volite svoje bubrege. Zaslužili su to. Moji bubrezi su žrtve toga što nisam dovoljno ozbiljno shvaćala svoj problem s visokim krvnim tlakom i što ga nisam tretirala konvencionalnim metodama liječenja”, rekla je Turner. “Dovela sam se u veliku opasnost jer sam odbila suočiti se sa stvarnošću i s time da svakoga dana moram uzimati lijekove. Predugo sam mislila da je moje tijelo nedodirljivo i neuništivo”, kazala je.

kada je rođena Tina Turner?
Tina Turner, Wembley 2010.

U svojim memoarima objavljenima prije pet godina, Turner je otkrila kako je u jednoj fazi svog života pomišljala i na najgore, no spasio ju je upravo suprug tako što joj je donirao svoj bubreg.

“Moji bubrezi su radili s 20 posto kapaciteta i brzo su propadali do prosinca 2016. Preda mnom je bio izbor: redovite dijalize ili transplantacija bubrega. No izgledi za donora bili su slabašni. U to doba Švicarska je po broju donora bila među najnižim zemljama u Europi, a to je značilo da ja, u dobi od 75 godina, nikada neću dospjeti na listu čekanja”, napisala je u knjizi.

Bila je očajna, nije mogla jesti i počela je razmišljati o potpomognutom samoubojstvu. Tada je njezin suprug Erwin Bach, kako je napisala, rekao da “ne želi drugu ženu ni drugi život” i predložio da joj daruje svoj bubreg. Unatoč tome što je operacija bila opasna za glazbenicu jer je imala slabo srce, transplantacija je uspješno obavljena 2017. godine. “I evo me, tu sam. Oboje smo tu, bliskiji nego što se može zamisliti”, napisala je pjevačica u svojoj autobiografiji Tina Turner: My Love Story.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.