Prati nas

Show

Zbogom, Tina!

Umrla je Tina Turner, melankolična kraljica rock ‘n’ rolla

Prozvana kraljicom Rock ‘n’ Rolla, Tina Turner je bila poznata po svojim provokativnim i energičnim nastupima uživo te snažnom glasu.

Objavljeno

|

Tina Turner (screenshot: Youtube)

Pjevačica Tina Turner preminula je u dobi od 83 godine u Švicarskoj, javlja BBC. Iza nje ostaju nebrojeni soul i rock megahitovi poput The Best, Private Dancer i What’s Love Got to Do With It.

Turner je posljednjih godina imala više zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Slavu je postigla nastupajući sa suprugom Ikeom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su nizali uspješnice poput Proud Mary i River Deep, Mountain High. Razvela se od nasilnog Ika 1978. godine i nastavila ostvarivati još veći uspjeh kao samostalna umjetnica u osamdesetima.

Prozvana kraljicom rock ‘n’ rolla, Tina Turner je bila poznata po provokativnim i energičnim nastupima uživo te snažnom glasu. Osvojila je osam Grammyja i primljena je u Kuću slavnih rock ‘n’ rolla 2021. godine kao samostalna umjetnica. Tri desetljeća ranije, u istu je instituciju uvrštena, ali u kombinaciji s bivšim suprugom Ikeom.

Prokrčila je put za jake crne žene

Kuća slavnih je istaknula kako je “promovirala nekada ograničenu ideju o tome da crna žena može osvojiti pozornicu i biti istovremeno snažna i višedimenzionalno biće”. Mlađe zvijezde koje su istaknule njen utjecaj na svoj glazbeni razvoj uključuju Beyonce, Janet Jackson, Janelle Monae i Rihannu.

Rođena je u Tennesseeju kao Anna Mae Bullock u obitelji siromašnih zakupaca zemlje. U glazbeni svijet je zakoračila kao jedna od pratećih pjevačica u bendu svoga supruga The Kings of Rhythm. Uskoro je preuzela vodstvo benda, a par je ostvario prvi komercijalni uspjeh s pjesmama Fool in Love i It’s Gonna Work Out Fine koje su se plasirale na američke glazbene ljestvice šezdesetih godina. Uslijedili su Nutbush City Limits iz 1973. godine, koji govori o malom gradu u kojem je Tina rođena. Međutim, fizičko i emocionalno zlostavljanje koje je doživljavala u braku ostavilo je trajne posljedice na pjevačicu. Koliko je taj odnos bio toksičan govori i činjenica da joj je Ike nasilno promijenio ime u Tina Turner.

Prvi suprug ju je zvjerski zlostavljao

Svoju patnju opisala je 2018. godine u memoarima nazvanima “Moja ljubavna priča”. Odnos s Ikeom usporedila je sa silovanjem. “Toliko mi je puta razbio nos, koristio je moje lice kao vreću za udaranje, da sam na nastupima osjećala okus krvi koja mi se slijevala niz grlo”, napisala je.

kada je rođena Tina Turner?
Tina Turner, Wembley 2010.

Nakon bijega od zlostavljača, krenula je iznova i izgradila jednu od najuspješnijih glazbenih karijera osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća. Nanizala je globalne hitove poput Let’s Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, Golden Eye, I Don’t Wanna Fight te duete s Davidom Bowiem, Rodom Stewartom, Erosom Ramazzotijem…

Ljubavna sreća i životni udarci

Sreću je pronašla s drugim suprugom, 16 godina mlađim njemačkim glazbenim producentom Erwinom Bachom. Počeli su hodati sredinom osamdesetih, a vjenčali su se 2013. godine. Par je živio u Švicarskoj, a Tina je uzela švicarsko državljanstvo. Erwin joj je donirao bubreg 2017. nakon što je otkriveno da boluje od zatajenja bubrega.

Pretrpjela je tragediju gubitka najstarijeg sina Craiga koji je počinio samoubojstvo 2018. godine. Njegov otac bio je Tinin bivši kolega iz benda, Raymond Hill. Drugi sin, Ronnie, čiji je otac bio Ike Turner, umro je 2022. godine. Imala je i dva posvojena sina, Ikea Jr. i Michaela, Ikeovu djecu iz prethodne veze.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.