Prati nas

Vijesti

Mirovinska reforma

‘Uskoro će se zaduživati za mirovine, Plenković je otvorio Pandorinu kutiju’

Saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac komentirao je poreznu reformu čije je obrise nedavno objavio premijer Andrej Plenković. Smatra da se radi o katastrofalnom potezu.

Objavljeno

|

Plaće rastu do 15 posto
Boris Lalovac (screenshot: N1)

“Ono što me najviše iznenadilo je petljanje u mirovinski sustav. Otvorili smo Pandorinu kutiju, to je za mene zastrašujuće.” Riječi su to nekadašnjeg ministra financija iz Milanovićeve vlade – Borisa Lalovca izgovorene u programu N1 televizije.

Podsjetimo, Vlada RH kroz porezno-mirovinsku reformu namjerava povisi neto osobni dohodak. Jedna od predviđenih mjera je da će dijelu radnika smanjiti (ne zna se koliko) stopu doprinosa za 1. mirovinski stup. Ujedno će, kako je to objasnio premijer Andrej Plenković (HDZ), država iz budžeta zatrpati tu proširenu rupu u isplati osnovnih mirovina. Prema neslužbenim informacijama, ova bi se mjera trebala odnositi na radnike koji imaju plaće do 1.300 eura.

“U kriznim vremenima, kada se dogodi recesija i potonu prihodi, svi ministri financija su govorili da će braniti mirovinski sustav. Sada kada imamo katastrofalnu demografsku situaciju došli smo gotovo do toga da više nećemo uplaćivati u mirovinski fond, već će to činiti država. Ona će se uskoro morati zaduživati da isplati mirovine. Demografski problem prisutan je svugdje u Europi, no sve ozbiljne ekonomije gledaju kako učiniti da im umirovljenici ne budu siromašni”, objasnio je Lalovac.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.