Prati nas

Vijesti

Krešimir Sever

‘Vladin plan je da radnik budućom mirovinom financira povećanje plaće’

To treba spriječiti svim silama, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Objavljeno

|

Gdje najviše rade umirovljenici?
Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, komentirao je za javnu televiziju premijerovo prvosvibanjsko obećanje da će od prvog siječnja svi imati veće neto plaće. Tvrdi da se oko tih odluka sa sindikatima nitko nije konzultirao, a trebao je.

“Čačkanje po mirovinskom osiguranju je posebno opasno. Ovaj doprinos je ionako na 20 posto; pet posto za prvi i 15 posto za drugi stup. Premali je s obzirom na naše visine plaća i izdavanja koja se događaju. Ako netko još spušta taj doprinos to znači da će plaća u netu biti nešto veća, poslodavac će u potpunosti uštedjeti jer neće morati dizati bruto plaću, a zapravo će ispasti da radnik svoje povećanje neto plaće plaća iz svoje buduće mirovine. To treba spriječiti svim silama”, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Oko najavljenog rasterećenja poreza i doprinosa Sever tvrdi da se sa sindikatima nitko nije konzultirao. “Očito je da su konzultacije išle samo s poslodavcima jer su oni već mjesecima ranije tražili taj oblik – smanjenje poreza na dohodak i smanjenje doprinosa. A oni kojih se to najviše tiče nisu konzultirani i tražit ćemo da se hitno o tome razgovara.”

“Opasno je čačkati po porezu u uvjetima kada je taj porez u cjelini prihod lokalne zajednice pa znamo da, ukoliko to netko ne nadoknadi lokalnoj zajednici, ona nama poskupi komunalije, uvede nove poreze, ukine neke potpore i svi skupa prođemo gore ukoliko javne vlasti nemaju rješenje i za to”, tvrdi Sever. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.