Prati nas

Vijesti

Redovno stanje

Zagrebačkim umirovljenicima stiže novčana pomoć za svibanj, ovo su kriteriji

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Novčana naknada umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec svibanj 2023.  isplaćuje se putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte. Na tekuće račune korisnika isplaćena je danas – 15. svibnja, izvijestio je Grad.

Onima koji naknadu primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od srijede 17. svibnja 2023. godine. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Nakon tog roka nema retrogradne isplate.

Tko ima pravo na zagrebačku naknadu za umirovljenike?

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/22, 29/22, 8/23), pravo na novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 238,90 eura mjesečno. Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine:

Oglas

  • I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 119,45 eura mjesečno.
  • II. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 119,46 eura do 159,27 eura mjesečno.
  • III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 159,28 eura do 199,08 eura mjesečno
  • IV. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno.
  • Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 66,36 eura naknade mjesečno, umirovljenici II. skupine na 53,09 eura naknade mjesečno, umirovljenici III. skupine na 39,82 eura, a umirovljenici IV. skupine na  26,54 eura naknade mjesečno.

Za dodatne informacije možete se javiti na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.