Prati nas

Vijesti

Zaostaju

12 godina poslije Hrvatske i Njemačka uvodi e-recept

Kako navode iz Ministarstva, cilj je ne samo pojednostaviti proceduru i smanjiti papirologiju u zdravstvu, već i učiniti izdavanje lijekova sigurnijim.

Objavljeno

|

Njemačka zaostaje za Hrvatskom
foto: Tbel Abuseridze/Unsplash

Od početka srpnja pacijenti u Njemačkoj dobivat će elektroničke recepte za lijekove. “E-recept je konačno spreman za svakodnevnu upotrebu”, najavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach. Podsjetimo, nakon dugog pilot razdoblja, Hrvatska je papirnate recepte poslala u ropotarnicu povijesti 1. siječnja 2011. godine.

Važan je to korak u digitalizaciji Njemačke koja još digitalno kaska, pomalo zaglavljena i zaljubljena u brda papirnatih dokumenata i klasičnih pisama, piše Deutsche Welle. Sada će se recepti koje izdaju liječnici biti pohranjeni u datoteci pa će ljekarnik samo prisloniti pacijentovu karticu zdravstvenog osiguranja na čitač kako bi vidio koje lijekove treba izdati.

Doduše, neće to moći odmah i svugdje. Socijaldemokratski ministar Lauterbach najavljuje da će do kraja srpnja četiri petine ljekarni imati čitače i biti priključene na sustav. Kako navode iz Ministarstva, cilj je ne samo pojednostaviti proceduru i smanjiti papirologiju u zdravstvu, već i učiniti izdavanje lijekova sigurnijim.

Uvođenje elektroničkih recepata dugo je trajalo. Prošle jeseni pilot projekt u regiji na zapadu zemlje čak je stavljen na čekanje. Kao što je rekao Lauterbach, njemački zdravstveni sektor je “desetljećima u zaostatku” kada je u pitanju digitalizacija.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.